Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 12 – September 1985 – side 2

AIDS-hysteri

Ole Sloth Hansen

Overskrifter i Ekstra Bladet som »Choktal for bøsser, hver 3. danske bøsse er smittet med dræbersygen AIDS«, har gjort AIDS kendt i en bredere offentlighed.

AIDS, erhvervet immundefekt syndrom, var før kun kendt i snævre lægelige fagkredse og blandt dele af risikogrupperne, blandt andet bøsserne.

AIDS er en farlig og ubehagelig sygdom, ingen tvivl om det, men desværre udnytter formiddagspressen og kristne grupper sygdomsangsten til deres egne formål. Førstnævnte for, ved hjælp af sensationsjournalistik, at forøge oplagstallene. Selv om AIDS-sygdommen har epidemisk karakter, er det foreløbig kun 8 ud af en million, der har sygdommen, altså langtfra hver 3. bøsse.

Hetz mod bøsser

De kristne spiller på det faktum, at AIDS er blevet udbredt gennem nogle specielle risikogrupper, blandt andet bøsserne, til at hetze imod disse. Med Bibelen i hånden prædiker de, at homoseksuelle bør omvende sig til at blive »normalt« heteroseksuelle eller leve i seksuel afholdenhed. Straffen for ikke at gøre dette er selvfølgelig AIDS. Nogle er endog gået så vidt som til at tilbyde homoseksuelle, formedelst nogle få tusinde kroner, at blive »omvendt«, til heteroseksualitet gennem terapi.

Men AIDS er ikke nogen bøssepest. I Afrika, hvor sygdommen stammer fra, findes den væsentligst blandt de heteroseksuelle. Og i USA, hvor sygdommen først er blevet spredt, er den også spredt i den heteroseksuelle befolkning.

AIDS er en sygdom, som ødelægger kroppens evne til at bekæmpe infektion. Det er svært at blive smittet med AIDS. Socialt samvær med én, der er blevet smittet, er ikke farligt. Der er ingen tilfælde, hvor læger og sygeplejersker er blevet smittet.

AIDS overføres igennem blodet, og derfor kan blodprøver afgøre, om sygdommen er tilstede. Men nedskæringer i hospitalsbudgetterne har i de fleste lande forhindret de nødvendige undersøgelser. AIDS er alvorlig, men ikke så meget som hysteriet gør det til. 90 procent af dem, der bliver smittet, er i stand til at afvise sygdommen igennem deres egen krops selvforsvarsmekanisme.

Den virkelige sygdom er den skræk, der skabes. Hetzen mod bøsserne gør det svært for mange, især unge, at vælge deres seksuelle identitet og springe ud på arbejdspladser, skoler og institutioner, hvor misinformation om AIDS vil bære ved til almindelige fordomme.

Flere artikler fra nr. 12

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Bøsser-lesbiske-trans
AIDS

Se flere artikler af forfatter:
Ole Sloth Hansen

Siden er vist 1431 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside