Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 12 – September 1985 – side 3

SiD’s knæfald

Hans Jørgen Vad

Sidst der var en situation, som blot kan sammenlignes med påskestrejkerne, var bededagsstrejkerne i 1974. Da lykkedes det ikke for arbejdsgiverne at få folk idømt bøder for deltagelse i strejkerne.

Da den første sag blev indledt mod værftsarbejderne, kom der en prompte reaktion fra en lang række andre arbejdspladser, som gik i sympatistrejkerne. Herefter trak arbejdsgiverne snuden til sig.

Det fagretslige efterspil på påskestrejkerne blev, at LO indgik et råddent forlig med Arbejdsgiverforeningen.

Uden fagretslig behandling skulle der falde bøder til faglærte og ufaglærte på henholdsvis 21,50 og 17,50 kroner pr. time.

Forlig i arbejdsretssager er ikke det, vi er mest forvænte med i disse tider, så vi må gå ud fra, at DA har været mindst lige så interesseret i resultatet som LO.

For DA har et forlig to oplagte fordele. For det første lukkes der effektivt af for en reaktion som i 74. Det har næppe været det væsentligste motiv, for det er et åbent spørgsmål, om der har været vilje til at strejke arbejdsretsdomme væk på de større arbejdspladser.

Et andet motiv har været vigtigere: At det er teknisk umuligt at gennemføre afstraffelsen på almindelig fagretslig vis. Men her udviste LO altså den større hjælpsomhed, og det kan ikke overraske. Selv 0m det er hos os almindelige arbejdere, de er på lønningslisten.

Lidt anderledes kunne man måske forvente, at SiD ville forholde sig. SiD, som i efteråret råbte på generalstrejke, og som i foråret, da generalstrejken pludselig var der, straks begyndte at opfordre til kamp mod arbejdsretten. Men Nej!

SiD åd forliget råt, sammen med resten af bureaukraterne i LO.

Når der overhovedet ikke mukkes over bøderne viser det, at det opsving vi oplevede i påskestrejkerne, er tilbage i en situation, hvor mangel på kollektiv modstand mod arbejdsgiverne præger billedet.

Flere artikler fra nr. 12

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Påskestrejkerne 1985

Se flere artikler af forfatter:
Hans Jørgen Vad

Siden er vist 1163 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside