Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 121 – 19. oktober 1995 – side 2

Værdigt trængende brudepar på bistandshjælp

Karen Lodal

Arbejdsløse og bistandsklienter beskyldes dagligt for dovenskab. Med én undtagelse: De kongelige, som absolut intet nyttigt foretager sig.

At fattigdom findes i Danmark bliver i øjeblikket overskygget af en enkelt begivenhed.

I anledning af et bryllup d. 18. november (yderligere præsentation er vist overflødig) har Folketingets formand Erling Olsen givet startskuddet til en indsamling til bryllupsgaven, og efter tre dage var 1,25 mill. en realitet! Den første million kom fra Hartmanns Fond og er øremærket til en ny bro på Schackenborg. Til gengæld får Hartmannns Fond opsat en bronzeplade, hvoraf det fremgår, hvem der er den glade giver.

Målet er dog 10 mill. kroner, men formanden for “Styregruppen bag Folkegaven”, Karl Toosbuy, er fuld af fortrøstning. At det er bydende nødvendigt med en indsamling til landets rigeste bistandsklient, blev nemlig åbenbaret for enhver, da nyheden om prins Joachims dårlige økonomi kom frem.

Han fik i 1978 overdraget et gældstynget Schackenborg Slot; gælden udgjorde 64,5 % af ejendommens værdi. Heldigvis kom dronning Margrethe til undsætning med den nette sum af 6,5 mill. kroner.

Schackenborg Slot er idag vurderet til 40 mill. kroner. Den årlige omsætning er 6 mill. kroner, dertil kommer tilskud fra EU. Det skulle kun lige løbe rundt – nogen ulempe er det næppe, at Joachims egne indtægter er skattefri.

Og skulle det se sort ud for det kommende ægtepar, kan de jo trøste sig med det årlige millionbeløb, som parret er blevet tildelt i apanage.

Humanitære nødhjælpsorganisationer må ofte kæmpe en brav kamp, blot for at samle tilstrækkeligt mange indsamlere, eller for at få gironummeret til indsamlingen kendt, uden at høre den gamle sang om, at vi bare ingen penge har. Når det drejer sig om kongehuset, står firmaer og millionærer i kø for at forære penge væk.

For andre mennesker på overførselsindkomst er det småt med generøsiteten fra det offentlige. En bistandsklient fra Hvalsø ved Roskilde, som i foråret vandt præmier for 100.000 kr i TV2’s “Lykkehjulet”, har fået pålagt at sælge ud af gevinsterne, før hun igen kan få bistandshjælp.

Mange synes, at kongehuset er en ufarlig og lidt latterlig institution. Men den spiller en vigtig rolle i den herskende klasses måde at regere på: Giv folk lidt lir og eventyr, som de kan drømme sig ind i, i stedet for at organisere sig og gå til modstand mod, at fattige og arbejdsløse ofres for at sikre de riges profit.

Flere artikler fra nr. 121

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Karen Lodal

Siden er vist 1714 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside