Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 121 – 19. oktober 1995 – side 2

Benny Andersen: “Verdensborger i Danmark”

Reflektioner om danskhed

Ellen Christensen

Under titlen “Verdensborger i Danmark” har Benny Andersen genudgivet en række af sine digte fra perioden 1964-93.

Digtene bliver kædet sammen af små kommentarer, og hensigten er at bidrage til den løbende debat om det at være dansk og danskernes forhold til andre kulturer.

Benny Andersen forstår på en meget raffineret måde at hudflette danskernes selvtilstrækkelighed. I et af de første digte gør han således opmærksom på, at der er dårlige muligheder for at træne sig selv i udsyn, når markerne ligger ned. Med venlig, ironisk hilsen til nationalklenodiet Grundtvigs “Langt højere bjerge”.

Mere bid i teksterne bliver der imidlertid, når Benny Andersen begynder at spørge, hvad der egentlig er dansk, og når frem til at vi pga. diverse folkevandringer er en samling skabssvenskere.

I titeldigtet “Verdensborger i Danmark” jonglerer Benny Andersen rundt med de gode gamle danske ord af udenlandsk oprindelse, som vi bruger i dagligdagen: yoghurt fra tyrkisk, tomat fra mexicansk, kaffe fra arabisk, pyjamas fra indisk. Hans erklærede budskab er, at vi selv skal være lige så åbne, som vores sprog er det, over for nye impulser.

Allerbedst bliver Benny Andersen, når han med enkle midler begynder at vende kendte begreber på hovedet. Som ordet indvandrer.

Den vigtigste indvandring i vores liv oplever vi, når vi tillader kærligheden at komme ind. Derved åbner vi også op for et rigere liv: “min livsfordobler” kalder Benny Andersen det.

Benny Andersens klare styrke som poet er evnen til med enkle midler og i en meget enkelt sprog at vende det om, som vi troede var sikre og kendte ord, og dermed vise, at begreberne måske ikke er så ligetil. Han er hurtigt læst, men svær at slippe af med igen. Hans digte kan læses uden brug af fremmedordbog, men ikke uden risiko for at dine fordomme får et ordentligt skud for boven.

Benny Andersen: Verdensborger i Danmark og andre digte om danskere, Borgen 1995, 94 s.

Flere artikler fra nr. 121

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Ellen Christensen

Siden er vist 5719 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside