Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 123 – 16. november 1995 – side 2

Profithensyn lukker B&W

Jacob Nøhr Schubart

B&W’s lukning til februar 1996 kaster cirka 1500 arbejdere samt lige så mange ansatte hos underleverandører ud i arbejdsløshed. Værftet lukker, fordi kreditorer og spekulanter ikke kunne score nok profit på B&W-arbejdernes byggeri af skibe.

I et helt år har B&W’s direktion og kreditorer bag lukkede døre spillet poker med de mange tusinde arbejdspladser. Spillet har handlet om, hvordan de enkelte pengemænd kunne sikre deres investeringer mest muligt. Hensynet til en videreførelse af værftet og sikring af de mange arbejdspladser er kommet i anden række.

I virkeligheden er det småpenge, pengemændene har skændtes om. De danske investorer, bl.a. Lønmodtagernes Dyrtidsfond, beskyldte de amerikanske kreditorer for at spille højt spil. Men LD har en formue på over 50 milliarder kr og har rigeligt råd til at betale kreditorerne ud. Formuen stammer fra, at regeringen sidst i 70’erne flere gange tilbageholdt en lønforhøjelse fra arbejderklassen. Det var kun rimeligt, om de penge nu kom arbejderne til gode.

B&W-arbejderne har i årevis strakt sig langt for at imødekomme kravet om mere profit. Senest accepterede de i at sætte produktiviteten i vejret, så der med det samme antal ansatte skulle bygges otte skibe i stedet for fem om året. De accepterede også en usolidarisk lønaftale, som åbnede for konkurrence imellem de forskellige værksteder.

Men B&W’s problemer skyldes ikke, at produktiviteten har været for lav. Derimod har værftets ledelse på kun halvandet år tabt værdier for cirka 2,8 milliarder kroner, uden at nogen vil sige, hvordan pengene er tabt.

B&W-arbejderne slås nu for ordentlige fratrædelsesordninger. Men på trods af nok så gode fratrædelsesordninger, er det arbejderne og deres familier, der kommer til at betale prisen for kreditorernes pengegriskhed. For de fyrede arbejdere vil lukningen uden tvivl føre mange sociale omkostninger med sig.

Billedtekst:
Det er B&W-arbejderne der betaler for kreditorernes pengegriskhed.

Flere artikler fra nr. 123

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Jacob Nøhr Schubart

Siden er vist 1047 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside