Socialistisk Arbejderavis
Nr. 123 – 16. november 1995 – side 2
A.P. Møller og politikerne
Overklassens sammenhold
Charlie Lywood
A.P. Møller familien ejer Mærsk Lines, verdens største handelsflåde med den største containerkapacitet. De ejer Bilka, Føtex og Netto, adskillige værfter og 20% af Dansk Undergrunds Konsortium (DUC), som har eneret på udvinding af olie og gas i Nordsøen.
Familien kontrollerer imperiet med op mod 60% af aktiebeholdningen og har en formue på 22 milliarder kroner. Kun Kirk-familien, som ejer LEGO, kan sammenlignes. Resten af det danske erhvervsliv er dværge ved siden af.
A.P. Møller og de danske politikere er gode venner. Da det blev interessant at udforske olie- og gasforekomster i Nordsøen, fik A.P. Møller foræret eneretten til dem af den socialdemokratiske regering i 1959. Det kostede ham 40 (fyrre) kroner i gebyr! I dag udvindes der 8 millioner tons råolie om året.
Da det i 1979 blev besluttet at bruge gassen i stedet for at brænde den af, fik A.P. Møller kontrakt på at føre den ind i landet. Staten fik monopol på at købe gassen mod at prisen fulgte oliepriserne. Fed fidus for A.P. Møller: stigende oliepriser gav automatisk gode gaspriser. Ikke underligt, at Mærsk Lines stillede et af sine transportskibe til rådighed i Golfkrigen mod Irak i 1990-91. Olien var værd at bevare i vennernes hænder.
Nul skat
Men så må A.P. Møller da give staten enorme skatteindtægter?. Ja – men meget lidt. Hele koncernen er bygget op omkring fonde, som gør, at der stort set ikke betales skat. Desuden har den danske del af Nordsøen den laveste beskatning af alle områder. Der betales kun 8% værdiafgift (royalty). De danske politikere er rundhåndede mod A.P. Møller.
Men endnu mere bemærkelsesværdig er A.P. Møllers absolutte særstatus i selve lovgivningen. Der findes den såkaldte “lex A.P. Møller”. Det er en særlig regel, der fritager rederier for at aflevere halvårs-regnskaber til Københavns Fondsbørs, som alle andre er forpligtet til. I praksis kun brugt af A.P. Møller. Imidlertid er særreglen kommet under lup, pga. den nuværende revision af børslovgivningen. En revision, som er begrundet i de senere års valutaspekulation, bankkrak, finansskandaler og korruption i det danske erhvervsliv.
En af disse skandaler blev afsløret af to journalister fra Frederikshavns Amtsavis, som fik Cavlingprisen for deres arbejde. De afslørede, at op gennem firserne havde rederierne i Danmark aftalt at dele ordrer fra staten mellem sig. Det betød, at de forud for liciteringen aftalte, hvad man bød på ordrerne. På den måde kunne priserne holdes oppe.
Børsens Nyhedsmagasin, som ikke har aktier i en speciel del af erhvervslivet, er harme over lex A.P. Møller og har i en række artikler afsløret, at både direktøren for Rederiforeningen, Peter Bjerregård, og A.P. Møllers topboss, Knud Pontoppidan, har været i intens og hektisk kontakt med Folketingets Erhvervspolitiske udvalg for at undgå at de slettede lex A.P. Møller. Og med succes.
Politikerne har endnu engang bøjet sig for A.P. Møller og anbefalet en løsning, der udvider undtagelsen til at omfatte flere store virksomheder! Dette på trods af at Fondsbørserne i Oslo, London og Stockholm stiller netop dette krav til alle.
A.P. Møller er ikke vant til at blive kigget i kortene. Og gør alt for at undgå det. EU’s konkurrencekommissær Van Miert mener, at Mærsk Lines har noget at skjule. EU-kommissionen mener, at A.P. Møller i flere internationale karteller har indgået ulovlige prisaftaler for at begrænse konkurrencen inden for branchen.
Et halvårsregnskab på Københavns Fondsbørs ville øge chancen for at blive opdaget. Men det går ikke. For så kan A.P. Møller ikke uantastet forsætte sin grådige tradition. Tillykke til Erhvervspolitisk udvalg, for at stå last og brast med A.P. Møller i bedste nikkedukkestil.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe