Socialistisk Arbejderavis
Nr. 124 – 30. november 1995 – side 2
Bruce Spingsteen: “The Ghost of Tom Joad”
Det andet Amerika
Jakob Nerup
Bruce Springsteens nye plade, “The Ghost of Tom Joad”, er en dybtfølt og poetisk beretning om de millioner af amerikanske arbejdere, som er ofre for arbejdsløshed, fattigdom og racisme.
Med sin melodiske stemme og guitar fortæller Bruce Springsteen brudstykker af de virkelige liv i USA. Om de mexicanske emigranters forsøg på at krydse grænsen for at skabe sig en ny tilværelse, om de hjemløses liv på landevejen, om vietnamesiske flygtninges kamp mod racismen og stålarbejdernes udsigt til livslang arbejdsløshed.
Titlen, “The ghost of Tom Joad”, er derfor ikke tilfældig, men velvalgt, fordi Tom Joad er hovedpersonen i John Steinbecks roman, “Vredens druer”, om landarbejdernes overlevelseskamp under 30’ernes depression. Springsteen ser historien gentage sig i nye former, hvor samfundets nederste må kæmpe dagligt for overlevelse.
Det, der gør Springsteens sange til meget mere end et politisk statement, er evnen til enkelt og melodiøst at skabe stemninger, som om man selv er til stede. Vi er på den mexicanske grænse, hos vietnameseren i Galveston Bay og hos stålarbejderne i Youngstown. Sidstnævnte sang må blive en klassiker på linie med “The River”, fordi man uundgåeligt bliver revet med af den bitre anklage mod de rige.
From the monongahela valley
To The Mesabi iron range
To the coal mines of Appalachia
The story’s always the same
Seven hundred tons of metal a day
Now sir you tell me the wold's changed
Once I made you rich enough
Rich enough to forget my name.
Bidende poesi mod de riges USA, som kynisk fjerner eksistensgrundlaget for de, der skabte rigdommen med deres arbejde. Springsteen er ikke socialist, og har derfor ingen løsninger, men udtrykker hudløst og indlevet, hvordan samfundets nederste kæmper for et anstændigt liv.
“The ghost of Tom Joad” er ubetinget den bedste plade jeg har hørt i årevis. Men Springsteen bygger da også på det bedste af den rige amerikanske tradition for musik, der udspringer af arbejderklassens liv og kamp.
Bruce Springsteen: “The Ghost of Tom Joad”. Sony. CD
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe