Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 124 – 30. november 1995 – side 2

I politiets vold

“Husker du Benjamin ...”

Charlie Lywood

Hanne Beck-Hansen, den ny politidirektør for Københavns politi, har for nylig, i DR TV's Profilen, undret sig over politiets faldende popularitet generelt i befolkningen.

Det burde hun nu ikke undre sig over. Under dække af at have monopol på lovlig voldsudøvelse og af en ukritisk politisk opbakning, har det danske politikorps i 90’erne udmærket sig ved mange voldelige og uacceptable aktioner. Det er først og fremmest gået ud over folk, som har protesteret over noget, men også folk med en anden livsstil eller hudfarve.

Brutalitet

Det mest tragiske eksempel var det, der førte til den unge Benjamin Schous totale invaliditet under en brutal anholdelse foretaget af tre uro’ere nytårsaften i 1992. Men Benjamin Schou har ikke været alene om at være offer for politiets brutale og voldelige adfærd. I flæng:

  • tolv ubevæbnede personer blev skudt ned under gadekampen mellem politi og demonstranter den 18. maj 1993 på Nørrebro, natten efter den anden afstemning om EU.
  • tidligere på året blev en ung indvandrer i København gennembanket af flere betjente, efter at han var uskadeliggjort. Uheldigvis for voldsmændene blev episoden overværet af selveste overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og flere andre fremtrædende lokale politikere, som var ved at få hummersuppen galt i halsen over politiets fremfærd.
  • terroriseringen af Christiania, med tilfældige anholdelser, chikanerier, brug af politiagenter og kropsvisitering af alle, skabte enorm vrede og voldelige konfrontationer i efteråret 1993. Politiet blev kritiseret for deres brutale metoder og specielt den nu ulovlige benlås, af bl.a. Amnesty International. Derefter nægtede de fuldstændigt at sætte deres ben på Christiania, også i forbindelse med almindeligt politiarbejde.
  • massiv brug af politihunde, med lemlæstelser af mange hundrede til følge, i Ri-Bus konflikten i 1995. Derudover knippelslag, hånende bemærkninger, chikanerier mod enkeltpersoner, voldelige anholdelser, brug af politiagenter og varetægtsfængsling langt ud over hvad en domfældelse ville vare.

Listen er lang og trist og er kun toppen af isbjerget. Men synderegisteret har ikke resulteret i en ændring af politiledelsen eller blot en lidt mere afdæmpet kurs. Tværtimod – i alle de omtalte sager, på nær skyderierne på Nørrebro, har anklagemyndighederne, med justitsministeriets opbakning, afvist at rejse tiltale mod enkelte voldelige betjente, endsige mod politiledelsen, som tillader denne tilstand.

Benjamin Schous forældre fik en millionerstatning ved at føre sag mod Københavns politi men måtte gøre det civilt. Ingen offentlig myndighed ville rejse sagen. De tre uro’ere gik fri og Københavns politiledelse foretog sig intet angående sagen.

I Nørrebrosagen blev anklagemyndigheden tvunget til at rejse sigtelse mod de tre betjente, hvis kugler man ikke kunne skaffe af vejen om morgenen d. 19 maj, fordi de befandt sig inde i nogle folk der lå på hospitalet. Som ombudsmanden Hans Gammeltoft-Hansen tørt bemærker i sin rapport om daværende rigsadvokat Asbjørn Jensens hvidvaskning af politiet: “Det kan ikke være meningen, at tre tilfældige betjente skal undgælde for Nørrebroskyderierne mens ... politiledelsen slet ikke har fået deres forhold undersøgt.”

Protester

Jo, det er desværre meningen. Politiledelsen skal beskyttes med alle midler.

Kapitalismen knirker, med krise, krige, korruption og stigende mistro til, at politikerne kan løse problemerne. Protesterne bliver i stigende grad en trussel. Mens politiet får frie hænder til at bruge voldeligere og voldeligere metoder, sørger politikerne for, at deres ugerninger ikke får konsekvenser af betydning.

Flere artikler fra nr. 124

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Politiet

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 2076 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside