Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 124 – 30. november 1995 – side 3

Finansloven

Mere til militær – mindre til arbejdsløse

Forringelser for de arbejdsløse – flere penge til militæret. Det er overskriften på finanslovsforliget mellem regeringen og Venstre og konservative.

Regeringen vil sikkert bruge Venstres og de konservatives hårde forhandlingslinie til at fralægge sig ansvaret for de seneste begrænsninger i dagpengeretten.

Men regeringen har selv åbnet ballet med sit eget forslag, som begrænser dagpengeperioden og accepterer, at arbejdsløse tvinges til løntrykkeri.

Børsen kan offentliggøre, at dansk erhvervsliv ikke vil beskæftige flere i den nærmeste fremtid, og der er stadig 280.000 registrerede arbejdsløse. Alligevel fabler arbejdsgiverne, VKZ og regeringen stadig om, at problemerne skyldes, at de arbejdsløse ikke er motiverede nok til at arbejde, fordi understøttelsen og kontanthjælpen er for høj.

Klassepolitik

Det er rendyrket klassepolitik. De arbejdsløses levevilkår skal presses i bund, så de er parate til at tage et hvilket som helst job til en hvilken som helst løn.

Det betyder ikke, at der kommer flere i arbejde, men lønningerne bliver presset nedad, og arbejdsgiverne tjener mere profit.

Klasseinteresserne fornægter sig heller ikke, når der skal gives penge ud. Militæret skal have flere penge til at udruste NATO-soldater med tunge våben og sende dem til Bosnien, så de kan sikre den etniske udrensning.

Der skal sættes flere penge af til mere politi på gaderne, så vi kan få skudt nogle flere demonstranter, fremkaldt flere hjertestop og tævet nogle flere indvandrere i håndjern.

Vi må gå imod forliget med en aktiv modstand. Udtalelser fra hundredvis af fagforeningsgeneralforsamlinger viser, at det socialdemokratiske bagland klart mener, at regeringen er gået for langt i angrebene på de arbejdsløse.

Den modstand må samles i en aktiv protest. Lad os lære af de franske arbejderes aktioner.

Intet bud fra SF

SFs udspil til finansloven indeholder ikke mange alternativer. De har mange fornuftige forslag om fx. skattelettelser for de laveste indkomster og nedskæringer på militæret.

Men SF har også forslag om nedskæringer på børnechecken og nedskæringer på sundhedsområdet.

SF prøver at pakke deres besparelsesforslag ind i forblommede vendinger om, at besparelserne på sundhedsområdet skal ske ved at fjerne misbrug af penicillin og antidepressiv medicin.

Men det er grotesk at snakke om nedskæringer på sundhedsvæsenet, når hospitalerne er præget af nedskårne budgetter med ventelister, salmonella og dårlig patientbehandling til følge.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 124

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1784 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside