Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 124 – 30. november 1995 – side 3

Frankrig

Protester ryster Chirac

Tom Christiansen

En bølge af strejker, protester og demonstrationer har fået den franske regering og arbejdsgiverne til at tale om frygten for et “nyt 1968”.

Samtidig med, at Chirac har sprængt den fjerde atombombe, er Frankrig præget af storstrejker, studenterprotester og oprør blandt de unge i forstæderne.

Den 24. november var al fly- og togtrafik lammet, og titusinder demonstrerede i Paris. Ved redaktionens afslutning er Frankrig sandsynligvis lukket af en generalstrejke, som de to store fagforbund CGT og Force Ouvriere har opfordret til.

Den konkrete anledning til strejkerne er, at den franske regering ønsker at skære drastisk ned på sundheds- og socialvæsenet, samtidig med at skatterne – især for pensionister – bliver sat op.

Regeringens løgn

Regeringen har som begrundelse sagt, at der ikke er råd til at fortsætte velfærdsstaten. Men det er løgn. Omkostningerne ved atomprøvesprængningerne i Stillehavet er større end nedskæringerne i de offentlige udgifter. Det har udløst en stor vrede mod regeringen. En undersøgelse i Le Monde viser, at 79% i Frankrig mener, at nedskæringer rammer skævt.

Også studenterne har i den sidste tid været i kamp. 40.000 studerende og lærere demonstrerede d. 21. november i Paris. Samme dag demonstrerede bla. 20.000 i Toulouse, 7.000 i Pau, 5.000 i Lyon og 6.000 i Montpellier. I alt har der været protestaktioner i 20 byer, og flere steder har universiteterne været besat.

Regeringen prøvede i første omgang at stoppe studenteroprøret ved at give indrømmelser til studenterne i Rouen, hvor oprøret startede. Men det gav blot andre studerende blod på tanden.

I Toulouse besatte studenterne banegården og blokerede for togene til Paris. I Metz blokerede de studerende for undervisningsministeriets udsending, så hun måtte ringe hjem og beklage sig: “Jeg er fanget her og kan ikke forlade stedet. De vil have det hele, og de vil have det nu.”

Frygter nyt 1968

Både regeringen og arbejdsgiverne frygter, at kombinationen af modstanden i arbejderklassen og studenteroprøret kan udløse et nyt 1968, hvor studenterbevægelsens oprør blev starten på en generalstrejke, som involverede 10 millioner franske arbejdere og lammede landet i ca. 14 dage.

Desværre frygter toppen i fagforeningerne også et nyt mareridt. En forbundsformand taler om spøgelset fra 1968 som “mit værste mareridt”. I stedet for at gøre strejkerne så effektive som muligt har de forskellige fagforbund svækket kampen ved at nogle anbefaler fredag d. 24 som aktionsdag og andre tirsdag d. 28 november.

Heldigvis har nogle arbejdere presset på for en mere effektiv kamp. Jernbanearbejderne har truet med at udvide deres strejke til at vare fra fredag til og med tirsdag.

Billedtekst:
En proteststrejke lammede den 24. november togtrafikken i Frankrig. Fagforbundene opfordrer til generalstrejke.

Flere artikler fra nr. 124

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1755 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside