Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 125 – 14. december 1995 – side 2

Opsvinget er en myte

Opsvinget flader ud, og arbejdsløsheden falder ikke mere. De kæmpeprofitter, arbejdsgiverne hev i land i løbet af 94 og første halvår af 95, er ikke omsat i investeringer, der kunne give nye arbejdspladser.

Alligevel forsøger regeringen stadig at holde liv i myterne om opsvinget. For det er det eneste, den kan prale med overfor sine vælgere. Resten har været nedskæringer og opstramninger.

Men Børsen kunne offentliggøre en undersøgelse lavet af Greens analyseinstitut, som viser, at erhvervslederne har tabt troen på opsvinget. Ordretilgangen er faldet markant og afsætningen er den laveste siden starten af 93. Erhvervslederne regner derfor heller ikke med, at der kommer flere i arbejde i den private industri.

Festen er slut

Tilbage står så regeringen med ørerne i maskinen. Deres opsving er skabt af en pengeudpumpning i form af fordelagtige låneomlægninger for husejere, skrotningspræmier for bilejere og skattelettelser for de rige. Men nu er forbrugsfesten altså slut.

Det sætter ekstra fokus på regeringens angreb på de arbejdsløse. En af begrundelserne for at stramme op i dagpengene var angiveligt, at der nu ville blive brug for de arbejdsløse. Derfor skal folk motiveres til at tage arbejde ved at forringe deres mulighed for at få dagpenge eller true dem med underbetalt tvangsarbejde. Den begrundelse kan regeringen ikke længere bruge.

Orlov

Arbejdsløsheden er faldet i løbet af 2. halvår 94 og 95, men for det første skal det ses på baggrund af den store stigning i arbejdsløsheden i 1992-93 på 32.000. For det andet skyldes en stor del af faldet i arbejdsløsheden orlovsordningerne og tvangsaktiveringen.

Regeringens frygt for flaskehalse på arbejdsmarkedet er derfor ikke reel. Når der er mangel på fx sygeplejersker hænger det ikke sammen med, at de arbejdsløse er dovne og skal tvinges i arbejde. Men  fordi der ikke er så mange, der vil finde sig i at tage 4 års uddannelse for at få et job med en lav løn og et stort arbejdspres.

Flere artikler fra nr. 125

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1433 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside