Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 127 – 25. januar 1996 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Det syge væsen

Mens aktieudbyttet slår rekorder; mens regeringen har råd til at sænke skatterne for dem, der har allermest, og bygge Øresundsbroen, som kun et fåtal ønsker, så er det skåret så meget ned på hospitalsvæsenet til gavn for de mange, at ragnarok truer.

Når politikerne snakker om forbedringer handler det for det meste om ventelisterne. Ventelisterne er slemme nok, men de er langt fra det største problem ved sygehusene.

Det meste hospitalsudstyr er forældet og udslidt. Over halvdelen af udstyret er mere end 11 år gammelt. Hospitalernes udstyrskonto har nemlig været det første, der er blevet sparet på.

Det vil i dag koste 1,8 mia. at imødekomme de mest akutte behov for nyt udstyr. Det svarer ca. til en tiendedel af, hvad det koster at etablere Øresundsforbindelsen.

Derudover koster det årligt en halv mia. kr at fastholde og udvikle en sygehusstandard, der tåler sammenligning internationalt. Det er mindre end de skattelettelser, de rige får ved ophævelsen af formueskatten.

Et andet problem er personalemangel – først og fremmest sygeplejersker. Der mangler mellem 2.000 og 3.000 sygeplejersker, og sygehusene måtte i 1995 bruge 200 millioner alene på at hyre vikarer. Personalemanglen hænger sammen med løn- og arbejdsforholdene på hospitalerne.

Ringeagtelse

I sommeren 1995 viste regeringen sin ringeagtelse overfor sygeplejerskernes arbejdsforhold, da den greb ind i sygeplejerskernes overenskomstkamp. Efter det var man nødt til at stavnsbinde dem til hospitalerne ved at true dem, der søgte andet arbejde, med kæmpebøder.

Et tredje problem er overbelægningen. Flere hospitaler slås med en belægningsprocent på 115-120, fordi antallet af sengepladser er skåret ned med 25% i perioden 1980-93. Det betyder ikke alene, at folk må ligge på gangene. Det betyder også, at patienterne bliver sendt hjem tidligere. Antallet af udskrivninger og ambulante behandlinger er derfor steget dramatisk i samme takt, som sengepladserne er blevet skåret væk.

Politikernes fokusering på ventelisterne er ikke andet end stemmefiskeri. Os andre er de skide ligeglade med.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 127

Flere numre fra 1996

Siden er vist 1812 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside