Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 127 – 25. januar 1996 – side 3

Frankrig

Strejkebølge gav resultater

Jens Klüver

Offentligt ansatte i Marseille har fået store indrømmelser fra den franske regering efter at have strejket ind i det nye år.

Den franske regering blev tvunget til at give store indrømmelser af den største strejke- og protestbølge siden maj 1968.

Således blev planerne om masseafskedigelser af jernbanearbejdere taget af bordet. Ligeledes blev forringelser i deres pensionsordninger droppet samtidig med, at omfattende privatiseringsplaner blev lagt på is.

De steder, hvor strejken fortsatte ind i det nye år, endte det med en entydig sejr til arbejderne. I Marseille vandt arbejderne ved den offentlige bus, sporvogns- og undergrundstrafik og postarbejderne en langvarig strejke, selvom politiet prøvede på at sætte skruebrækkere ind.

Åbnet for forhandlinger

Strejkebølgen og protestdemonstrationerne har rystet regeringen og landets arbejdsgivere. Regeringen har derfor åbnet for, at der på lokalt plan kan forhandles om løn til arbejderne i den periode, de var i strejke.

De studerende, som var meget aktive deltagere i protestbevægelsen, har fået hævet deres studiestøtte og fået lovning på flere undervisere på læreanstalterne.

Rystelserne i den herskende klasse har været så store, at de har bredt sig til Belgien, hvor regeringen er på vej til at opgive besparelser på 20 mia. kr. af frygt for franske tilstande. Den belgiske regering må derfor vinke farvel til ønsket om at leve op til Maastrichttraktatens krav om reduktion af det offentlige underskud.

December måneds strejkebevægelse har givet arbejderne en større selvtillid. De har i praksis set, at de har en styrke, der kan ryste den herskende klasse, når de kæmper sammen.

Varmt forår

Men regeringens nedskæringsreform af social- og sundhedssystemet og skattelettelserne til de rige vil Juppé stadig prøve at presse igennem. Så selvom arbejderne har vundet store sejre i denne omgang, er utilfredsheden i arbejderklassen stadig stor. Modstanden mod regeringens klassepolitik kan derfor meget vel gå hen og føre til et varmt forår i Frankrig.

Flere artikler fra nr. 127

Flere numre fra 1996

Se flere artikler af forfatter:
Jens Klüver

Siden er vist 1505 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside