Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 127 – 25. januar 1996 – side 4

Løgne om Golfkrigen

Generalernes krig mod sandheden

Tom Christiansen

Den 16. januar i år var det 5 år siden, at Vesten indledte sin morderiske krig mod Irak. Efter Iraks besættelse af Kuwait lykkedes det de vestlige regeringer at skaffe sig opbakning bag krigen ved at indhylle den i et spind af løgne og fortielser.

[ Mord ]

Den største løgn var, at Vesten førte en “ren” krig

Dengang var der kun ganske få – herunder Socialistisk Arbejderavis – der turde fortælle sandheden om krigen. Men for nylig viste TV2 et program fra Channel 4, som dokumenterede, at medierne under krigen blot viderebragte militærets løgne.

Den første løgn var, at de vestlige militære kræfter gik i krig for at beskytte demokratiet i det besatte Kuwait. Men Kuwait var ikke noget demokrati. Landet blev enevældigt styret af en enkelt familie. Emiren havde opløst parlamentet i 1986, fordi det kritiserede ham for ikke at ville betale sin elregning.

Den egentlige begrundelse var, indrømmede den daværende amerikanske præsident George Bush, at “vi havde brug for olien. Det ser pænt ud at ville slås for friheden, men Kuwait og Saudi Arabien er ikke ligefrem demokratier.”

Løgn om kuvøsebørn

Regimet i Kuwait hyrede et PR-firma, Hill & Knowlton, til at opdigte og sprede løgnene. Det var den største PR-kontrakt i historien, som indbragte firmaet 1 million dollars om måneden. Hill & Knowlton opfandt bl.a. historien om, at irakiske besættelsestropper hev for tidligt fødte babyer ud af deres kuvøser i løbet af de første dage efter invasionen. Historien gik verden rundt som den skinbarlige sandhed.

Det eneste vidne til de påståede handlinger var Niriyah al Sabah. Hun påstod, at hun havde set det, mens hun arbejdede på al Adan-hospitalet.

Men Niriyah al Sabah, som i virkeligheden er datter af Kuwaits ambassadør i USA, havde ifølge en filipinsk sygeplejerske aldrig arbejdet på hospitalet, og den påståede massakre havde aldrig fundet sted.

En af de vigtige myter der skulle begrunde Vestens krigsførelse var, at Saddam Hussein var Mellemøstens Hitler, som havde planer om at invadere Saudi Arabien. Det amerikanske militær påstod, at de havde satellitbilleder af en massiv irakisk militær opmarch på grænsen til Saudi Arabien. Men USAs militær offentliggjorde aldrig billederne. Derimod viste billeder fra kommercielle satellitter, at der ikke var nogle irakiske soldater på grænsen til Saudi Arabien.

Terror mod civile

Men den største løgn af dem alle handlede om, hvordan Vesten førte en “ren” krig. Igen og igen så vi på TV de samme billeder af bomber og raketter, der ramte deres mål. Billederne blev fulgt op af påstande om, at den nye teknologi satte den vestlige alliance i stand til at bombe med kirurgisk præcision, så ingen civile liv gik tabt.

Men under en tiendedel af bomberne var de såkaldt “målsøgende”. Resten var almindelige “dumme” bomber, som blev brugt i regulære terrorbombardementer. Tre fjerdedele af samtlige bomber ramte ikke målet. Beboelseskvarterer, hospitaler og skoler var vilkårlige mål for Vestens bomber.

Det amerikanske militær gav kun meget få informationer videre til en lille gruppe håndplukkede journalister. De journalister, som satte spørgsmålstegn ved den officielle version, blev som Alex Thompson fra Channel 4 arresteret og truet med deportation.

Løgnenes, censurens og propagandaens omfang viser, hvor meget den herskende klasse frygtede modstanden mod Golfkrigen. Havde de dengang sagt sandheden, havde modstanden mod krigen ikke skulle tælles i tusinder, men i ti- eller hundredtusinder.

Flere artikler fra nr. 127

Flere numre fra 1996

Se flere artikler om emnet:
Golfkrige

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 2764 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside