Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 128 – 8. februar 1996 – side 2

Lars Hasselholdt: “Belma”

Set fra den anden side

Gitte Dion Pedersen

“Belma” er en historie om krig, had ... og kærlighed. Den giver et indblik i flygtninges liv i landflygtighed og forfølgelse. Dermed giver den en anden historie om flygtninge, end den aviser plejer at servere.

Det er i grunden en banal historie, men også meget realistisk og smuk. Belma og hendes far, Josip, er flygtet fra det krigshærgede Bosnien og er indkvarteret på Flotel Europa i København. Her møder Belma den danske dreng Rasmus som bor i en gammel antikvitetsbutik sammen med sin far.

Livet på Flotel Europa er ikke en dans på roser, de mange flygtninge er stuvet sammen som sild i en tønde. Til trods for det er livet fredeligt, indtil en dag da Josip genkender en nyankommen flygtning som var bøddel i en fangelejr hvor han selv havde siddet indespærret.

Sammen med nogle andre mænd som har siddet i den samme lejr, planlægger han at slå bøddelen ihjel. Men Belma synes ikke at det er en god ide. Hun er udemærket klar over konsekvenserne og prøver at tale sin far fra det. Det lykkes også, og da de andre mænd løber ned for at hævne sig prøver Josip at stoppe dem. Men da han er i rummet da de bliver opdaget, bliver han også anklaget for mordforsøg og kommer i fængsel.

Belma spilles af Emina Isovic der selv er flygtning fra Bosnien. Rade Serbedzija, kendt fra “Før regnen”, spiller rollen som hendes far og Rasmus spilles af Simon Holk. Rasmus’ far spilles af Jess Ingerslev. Alle gode og overbevisende skuespillere.

Det er dejligt at se en dansk film med et vedrørende og aktuelt tema. Filmen har ikke noget stort politisk budskab, men det påstår den heller ikke at have.

Det er en skildring af mennesker, der er tvunget til at forlade deres land for en tid, og hvordan det påvirker dem. Og så selvfølgelig en historie om kærlighed mellem far og datter og mellem to unge mennesker.

Der er både noget til græde-, latter- og tænkemusklerne.

Billedtekst:
Det er krigen i Bosnien, der tvinger Belma og hendes far på flugt (foto: Mikkel Grabowski)

“Belma”. Instruktør: Lars Hesselholdt. Arena Film. Går i København, Århus og Odense

Flere artikler fra nr. 128

Flere numre fra 1996

Se flere artikler af forfatter:
Gitte Dion Pedersen

Siden er vist 1732 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside