Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 129 – 22. februar 1996 – side 2

Den Danske Bank

A.P. Møllers tag-selv butik

Arrogance og nedladenhed præger Den Danske Banks forskelsbehandling af bankens kunder. Almindelige lønmodtagere må finde sig i at få private budgetter og vaner endevendt, hvis de vil låne et par tusind kroner. Og samtidig betale dyrt i renter og gebyrer.

Hedder man A.P. Møller, så er behandlingen helt anderledes: I 1989 gav Den Danske Bank rederiet en ubegrænset bankgaranti for otte af rederiers skibe. Det er en garanti, som skal dække “uforudseelige skader” i stil med supertankeren Exxon Valdez’ forlis ved Alaska i 1989. Oprydningen kostede op mod 50 milliarder kr.

Garantien skal dække skader, som forsikringsselskaber ikke vil dække. Alligevel siger bankens direktører, Knud Sørensen, at “der ikke er nogen reel risiko”.

Sender regningen tilbage

Men alene det faktum, at forsikringsselskaberne har sagt fra, er et bevis på, at risikoen er høj. Og A.P. Møller har selv sikret sig ved, at bankgarantien er optaget af et af de mindre selskaber i A.P. Møller-koncernen. På den måde kan A.P. Møller sende regningen tilbage til Den Danske Bank i tilfælde af en større miljøkatastrofe. En regning som i givet fald skal betales af lønmodtagere i form af stigende gebyrer og dyrere lån og af de ansatte i banken.

Forklaringen på særbehandlingen af A.P. Møller ligger i, at selskabet er solidt placeret i Den Danske Banks ledelse. Personer som Poul Svanholm og Jess Søderberg sidder i både Den Danske Banks bestyrelse og i et eller flere A.P. Møller-selskaber. De har også udnyttet den tætte forbindelse til at sikre A.P. Møller langt større kreditter, end banklovgivningen tillader.

De tætte bånd binder også A.P. Møller og Den Danske Bank sammen i erhvervslivets basisgrupper, det såkaldte VL-netværk. I den mest magtfulde gruppe, VL I, sidder foruden Poul Svanholm også Jørgen Frank Jakobsen, der er revisor for Den Danske Bank og A.P. Møller.

Billedtekst:
A.P. Møller vil sende regningen for en miljøkatastrofe til almindelige lønarbejdere

Se også:
SAA 129: Ekstra gevinst til skattespekulanter

Flere artikler fra nr. 129

Flere numre fra 1996

Se flere artikler om emnet:
A.P. Møller / Mærsk

Siden er vist 1611 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside