Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 132 – 4. april 1996 – side 5

Marxisme i hverdagen

Kan teori bruges i praksis?

Martin B. Johansen

“Filosofferne har kun fortolket verden forskelligt, men hvad det kommer an på, er at forandre den.”

Dette er et af Marx’ mest berømte udsagn. Det slår fast, at Karl Marx ikke var en støvet teoretiker, men en revolutionær, der satte forandring af samfundet øverst.

Men den første del af udsagnet er også vigtig: At “fortolke” verden. Marx brugte selv de bedste år af sit liv på British Museum, hvor han arbejdede for at forstå kapitalismen. Så det stiller spørgsmålet: Hvad er forbindelsen mellem teori og praksis i marxismen?

I marxismen er teori og praksis to sider af samme sag. Revolutionær praksis er nødvendig for at opbygge en revolutionær teori – og omvendt. I visse perioder er det nødvendigt at understrege det teoretiske element, til andre tider det praktiske, men i det lange løb forudsætter de to hinanden.

Bevidsthed

Alle har, bevidst eller ubevidst, nogle bestemte opfattelser af, hvordan verden hænger sammen. Og hvis de opfattelser ikke er bevidst socialistiske, så vil de altid mere eller mindre være en afspejling af den herskende klasses ideer. Fordi det er den herskende klasse, som kontrollerer de institutioner, hvor ideerne formes.

Hvis arbejderne ikke tror på, at arbejderklassen er den kraft, som kan forandre verden, så vil de søge efter andre kræfter, der kan gøre livet bedre. Eller de vil opgive håbet om, at verden kan være anderledes.

Og hvis man ikke deler den marxistiske analyse af den økonomiske krise, så vil man i stedet have en anden forklaring på kapitalismens problemer: “Lønnen er for høj”, “det er alt sammen EU’s skyld”, “der er for mange indvandrere” osv.

Hvilken teori

Kort sagt: Det er ikke spørgsmålet, om man har en teori eller ej, men om hvilken. Og hvis man ikke accepterer den marxistiske teori, så accepterer man den borgerlige tankegang i større eller mindre udstrækning. Der er ingen mellemveje.

Det kan have katastrofale følger, hvis arbejderklassen slås uden at have en klar marxistisk teori. For femten år siden udkæmpede arbejderklassen i først Iran og siden Polen nogle omfattende slag mod regimerne, men manglede socialistiske ideer.

I begge tilfælde blev det hul fyldt ud af religion. I Iran betød det, at arbejderklassen efter at have væltet den ene tyran satte en anden ind i hans sted. Og i Polen betød det, at specielt lederne i arbejderklassen underlagde sig kirkens krav om moderation på trods af, at arbejderne var parat til at slås videre.

Teori er altså nødvendigt for, at praksis kan føre til resultater. Men det omvendte er også vigtigt:

Praksis er nødvendigt for at teste teoriers sandhedsværdi. Ingen teori er så sofistikeret, at den kan fortælle alt om den virkelighed, den skal forklare – det er altid nødvendigt at teste teorierne på virkeligheden.

Praksis

Men praksis er også en forudsætning for at udvikle teorierne. Det betyder for marxismen, at de største teoretiske fremskridt er sket som resultat af udviklingen i den virkelige verden.

Den marxistiske teori om staten er ikke opfundet ved et skrivebord, men blev udviklet i forbindelse med Pariserkommunen i 1871, hvor arbejdere for første gang opbyggede en anden type statsmagt. Og Lenin udviklede sin teori om imperialismen i forbindelse med udbruddet af 1. Verdenskrig i 1914.

Så for at forandre verden er det vigtigt at have den rigtige kombination af teori og praksis. Med den understregning, at forandringen sker i praksis, ikke i teorien.

Flere artikler i serien Marxisme i hverdagen

Flere artikler fra nr. 132

Flere numre fra 1996

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1894 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside