Socialistisk Arbejderavis
Nr. 137 – 13. juni 1996 – side 2
Læserbrev
Rigtigt at forsvare Tvind?
Peter Iversen
Socialistisk Arbejderavis har helt ret i at forsvare Tvind overfor undervisningsminister Ole Vig Jensens særlov.
Men Socialistisk Arbejderavis tager fejl i ukritisk at hylde Tvinds pædagogik. I 70’erne var Tvind-skolerne socialistisk præget – især af maoistiske ideer.
I 80’erne lagde Tvind afstand til sin socialistiske fortid og blev en skolekoncern, der blev drevet forretningsmæssigt. Tvind blev en kapitalistisk multinational virksomhed, der har akkumuleret store millionværdier. Tvind er i dag ikke noget specielt epokegørende.
Der er også andre skoler uden for Tvind, der i dag kombinerer håndens og åndens arbejde og lærer eleverne selv at tage et ansvar for det praktiske i deres hverdag.
Tvinds stil er elitær. Alt det hemmelighedskræmmeri, der er omkring Tvind, er udtryk foren lukkethed, der står i grel modsætning til en opfattelse af en socialisme fra neden.
Elitær
Tvinds pædagogik er elitær. Ikke i den forstand, at der bliver tale om kæft trit og retning, men i form af at man på holdene skal være enige – ikke bare enige, men helt enige. Konflikter bliver fremprovokeret for at kunne opdrage eleverne.
Tvinds måde at diskutere på maser således de svage. Man bliver ved med at køre på tvivlerne, indtil de bliver overbevist eller i frustration dropper ud af skolerne. Hos Tvind har Tvind altid haft ret.
Når vi som socialister støtter Tvind, så skal vi derfor ikke gøre det ukritisk og falde på halen for Tvinds metoder og pædagogik. (fork. af red.)
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe