Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 137 – 13. juni 1996 – side 3

Valget i Rusland

Vesten køber Jeltsin til magten

Valget i Rusland beskrives i Vesten som et valg mellem demokrati og kommunisme. Men både Jeltsin og Sjuganov går ind for kapitalisme.

Det russiske præsidentvalg d. 16. juni kommer til at stå mellem den nuværende præsident Jeltsin og lederen af det russiske kommunistparti, Sjuganov.

Utilfredsheden med Jeltsin er stor i den russiske befolkning. Hans reformer har betydet stigende fattigdom og et voldsomt fald i levestandarden for de fleste russere, mens et lille mindretal er blevet styrtende rige.

Vestlige erhvervsfolk og investorer prøver at sikre, at Jeltsin bliver præsident igen. De ser Jeltsin som den, der bedst kan garantere vestlige kapitalinteresser i Rusland. Og de er villige til at betale en høj pris for det – milliarder af dollars. Det skal sikre forbedringer, som markedsøkonomien ikke har kunnet fremskaffe.

Millionlån

Verdensbanken vil låne Rusland 530 millioner dollars til kulindustrien – og i alt 6,5 milliarder dollars for hele året. Men kun hvis Jeltsin vinder valget. Den Internationale Valutafond (IMF) har lånt Rusland 10 milliarder dollars – men hvis russerne vælger en kommunistisk præsident, eller hvis reformpolitikken ikke fortsættes, vil IMF annullere lånet.

En række vestlige kreditorer har tilbudt at omlægge gæld for i alt 40 milliarder dollars til betaling over 25 år. Men kun hvis Jeltsin fortsætter som præsident.

Vestlig kapital er også med til at pumpe penge i Jeltsins omfattende valgkampagne. Både private og statslige medier bakker Jeltsin op og proklamerer, at hvis Jeltsin bliver genvalgt, vil milliarder af dollars strømme til landbrug og industri.

Medierne står totalt til Jeltsins rådighed. Direktøren for Ruslands største kommercielle TV-netværk er samtidig Jeltsins medierådgiver. TV-stationerne offentliggør dagligt meningsmålinger, der skal bevise, at Jeltsin fører foran Sjuganov.

Det russiske kommunistparti taler ikke om socialisme og klassekamp. Partiet bygger på nationalisme, og vil genskabe Rusland som supermagt. Partiet vil ikke gøre op med markedsøkonomien. Tværtimod har Sjuganov haft travlt med at forsikre det russiske og internationale erhvervsliv om, at han ikke vil skade deres interesser, og at de trygt kan investere og være sikre på et udbytte.

Frie hænder

Sjuganov lover ikke kæmpe forbedringer for russerne, men taler om at bygge flere boliger og skabe sikkerhed for de fattigste. Samtidig kritiserer han konsekvenserne af Jeltsins reformer. Selv om Sjuganov som præsident ville fortsætte reformlinjen, er det mere end den vestlige kapital kan acceptere. De vestlige kapitalister vil have totalt frie hænder til at tjene penge i Rusland og ønsker en stabil politisk situation at operere i.

Tilslutningen til Sjuganov udtrykker protest over Jeltsins reformer – og Sjuganov er reelt det eneste alternativ. Men hvis de russiske arbejdere vil gøre sig håb om bedre leveforhold, må de selv kæmpe for dem – hvad enten modstanderen bliver Jeltsin eller Sjuganov.

Billedtekst:
Vestlige kapitalinteresser støtter Jeltsin, fordi han skal sikre deres investeringer

Flere artikler fra nr. 137

Flere numre fra 1996

Se flere artikler om emnet:
Rusland

Siden er vist 1177 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside