Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 137 – 13. juni 1996 – side 4

Europride ’96

Festival mod bøsse-forskrækkelse

Under navnet Europride ’96 vil tusinder af bøsser og lesbiske fra hele Europa fra midten af juni og måneden ud markere sig ved en festival i København.

Ideen med at markere de homoseksuelles eksistens tager udgangspunkt i en hændelse i New York i 1969. Det amerikanske politi chikanerede jævnligt de homoseksuelle, bl.a. ved at gennemføre razziaer på værtshuse og andre tilholdssteder, hvor bøsser og lesbiske holdt til.

Således også den 27. juni 1969, hvor politi gennemførte en razzia mod baren The Stonewall Inn i Christopher Street i New York. Men denne gang ville bøsserne ikke finde sig i chikanerne og gik til aktiv modstand. Det endte med, at politiet barrikaderede sig inde i baren, da der samledes flere og flere bøsser og lesbiske uden for baren. Rygtet om modstanden bredte sig i hele kvarteret. Efter tre dages protester opgav politiet og trak sig tilbage.

Siden da er dagen blevet et symbol på bøssernes og de lesbiskes kamp mod undertrykkelse.

Undertrykkelse

Og kampen er ikke slut. Bøsser og lesbiske er stadig undertrykt. Homoseksuelle fremstilles som en meget lille gruppe afvigere, på trods af at mellem 10 og 20 pct. i et eller andet omfang er seksuelt orienteret mod deres eget køn.

Danske politikere praler af en meget tolerant lovgivning over for bøsser og lesbiske, fx gennem det registrerede partnerskab. Men bøsser og lesbiske er ikke ligestillet med heteroseksuelle i forhold til f.eks. adoption. Derudover er der stadig mange fordomme mod homoseksualitet, og der sker en daglig undertrykkelse på arbejdspladserne, hvor mange må holde deres homoseksualitet skjult.

Michael Nord fra Europride siger til Socialistisk Arbejderavis: “Hensigten er at synliggøre os og vise omverdenen vores verden. Vi ønsker at nedbryde fordomme, ved at vi er der, og at vi er mange.”

Europride’s problemer med at skaffe sponsorer viser, at der stadig er berøringsangst over for homoseksuelle. Michael Nord siger: “Jeg tror, at nogle virksomheder og virksomhedsledere bliver nervøse for, at deres produkter bliver associeret med bøsser og lesbiske.”

Bøsserne og de lesbiskes kamp for ligeret og mod undertrykkelse er ikke slut endnu. Under navnet Europride ’96 vil der blive præsenteret utallige kulturelle udtryksformer, foredrag og afholdes høringer for at vise bredden og forskelligheden hos de homoseksuelle.

Hovedformålet med arrangementet er på den ene side at være et udstillingsvindue udadtil. Så den heteroseksuelle befolkning kan se, at bøsserne og de lesbiske er der, og at de er mange – en synliggørelse. Og på den anden side at være en festival for de homoseksuelle, så de kan udveksle erfaringer og inspiration i det videre arbejde for større accept af de homoseksuelle.

København er den 4. i rækken af Europride-arrangementer. Det startede i London i 1992, og formålet er stadig gennem en blanding af kunst, happenings, politik og fester at synliggøre bøsser og lesbiske.

Festival

I København vil der blandt mange andre aktiviteter være:

PrideTown

På Israels Plads, lige op ad H. C. Ørstedsparken, vil der være et område med cafeer, barer, udstillinger, workshops, boder og m.m.

City in Parade

Et kæmpe optog gennem byen, hvor der vil være alt fra lesbiske i læder til drags. Optoget foregår lørdag den 29. juni fra Frederiksberg Runddel og til Kalvebod Brygge.

For yderligere oplysninger hold øje med programmer og aviser.

Flere artikler fra nr. 137

Flere numre fra 1996

Se flere artikler om emnet:
Bøsser-lesbiske-trans

Siden er vist 1520 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside