Socialistisk Arbejderavis
Nr. 149 – 19. december 1996 – side 3
Minearbejderstrejke i Rusland
“Det er vores opgave at vælte Jeltsin”
De russiske minearbejdere er gået videre i deres krav, nu forlanger de også regeringens afgang.
Op mod 500.000 russiske minearbejdere har været i strejke siden 3. december. De protesterer mod, at de ikke får deres løn – et emne som også tidligere har udløst strejker.
Strejken har stoppet arbejdet i 160 miner og flere miner er i følge rapporter gået med i strejken.
Mange af minearbejderne har ikke fået løn i seks måneder og er derfor desperate.
“Vi er værdiløse slaver. I det mindste får slaver mad,” fortalte minearbejderen Oleg Kuslitsky til pressen.
Minearbejdernes aktion har allerede tvunget regeringen til at love dem 38,5 millioner kr. Men de skylder 350 milliarder.
Mere end 90.000 lærere i 27 regioner var i strejke eller protesterede på anden måde i begyndelsen af december og bilarbejdere i det sydlige Rusland er gået i aktion. Omkring 80 pensionister blokerede jernbanen fra Moskva og Skt. Petersborg.
En sit-in med op til 400 arbejdere på et atomkraftværk blev kun aflyst, fordi regeringen betalte dem et engangsbeløb på 30.000 kr. og lovede at betale resten af den løn de skyldte i løbet af december.
National aktionsdag
Minestrejken udsprang af en national aktionsdag med 10 millioner deltagere d. 5. november arrangeret af de største fagforbund.
Der er en stigende vrede over, at Ruslands præsident, Boris Jeltsin, er løbet fra alle sine løfter fra valgkampen i juli. En meningsmåling viste for nylig, at mindre end 8 pct. af befolkningen mente, at “livet var værd at leve”. Mens 42,6 pct. mente, at de “ikke længere kunne holde denne katastrofale situation ud”.
Kræver kontrol
I Kusbas minedistrikterne er der blevet dannet såkaldte “frelserkommiteer”. I byen Propkopievsk, som var arnested for de militante aktioner under de store minestrejker i 1989, har 73 lokale arbejdspladser valgt delegerede til komiteen, som kræver direkte kontrol med byens finanser.
I byen Yurga belejrede den lokale komité rådhuset i adskillige timer og forsøgte at storme det.
“Vi bragte Jeltsin til magten, så det er vores opgave at vælte ham,” sagde en af minearbejderne i området.
En af Kusbas’ aviser kunne rapportere, at “Situationen er truende. Foruden de sædvanlige krav om løn og statsstøtte har minearbejderne taget politiske krav med. Det er første gang, at de har forlangt regeringens afgang.”
Den russiske regering frygter, at strejken vil udløse et bredere socialt oprør på et tidspunkt, hvor den herskende klasse er svækket af interne magtkampe.
Trist fremtid
Det russiske samfund er hærget af økonomisk krise. Produktionen er faldet med 10 pct. i løbet af det sidste år, og hæren er ved at gå i opløsning.
Hvis protesterne får lov til at udvikle og sprede sig, kan det føre til en trist fremtid for den herskende klasse i Rusland.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe