Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 149 – 19. december 1996 – side 8

EU – vendt mod arbejderklassen

Tom Christiansen

Den herskende klasse bruger EU til at presse nedskæringer igennem – og med ØMU’en står lønnen nu for skud.

Aftalen om ØMU’en kan komme til at betyde lønnedgang og flere angreb på de arbejdsløse også her, selvom Danmark ikke er med i ØMU’en.

Problemet med ØMU’en er ikke så meget, hvad pengene kommer til at hedde. Men derimod de økonomiske angreb, som den herskende klasse i EU-landene er blevet enige om at føre overfor den europæiske arbejderklasse.

Kun ganske få EU-landes økonomier er stærke nok til at deltage i ØMU’en. De andre lande vil i den kommende tid gennemføre drastiske nedskæringer. Det rammer de ydelser, der er til gavn for arbejderklassen, som pensioner og socialhjælp.

Den danske regering har indgået en aftale om, at den danske valuta er så tæt forbundet til ØMU’en, at det ikke har megen praktisk betydning at stå udenfor.

Tidligere overvismand Claus Vastrup forudser, at der i fremtiden ikke bliver råd til at løse lavkonjunkturer gennem pengeudpumpning. I stedet skal lønnen sættes ned i lavkonjunktur.

Måden at tvinge arbejderklassen til at acceptere en lønnedgang på er at forkorte dagpengeperioden.

“Arbejdsløse skal være villige til at acceptere en lønnedgang ved et nyt job sammenlignet med deres forrige job,” siger Vastrup.

EU-traktaterne og herunder ØMU’en er ikke først og fremmest rettet mod Danmarks nationale selvstændighed. Det er snarere de europæiske herskende klassers forsøg på at løse deres økonomiske krise ved at koordinere og samle deres angreb mod arbejderklassen i de enkelte lande.

Ingen løfter

Derfor er det heller ikke den danske regerings kop te at sende spørgsmålet om EU til afstemning i den arbejderklasse, som traktaten er et angreb på. Regeringen vil derfor ikke love en folkeafstemning om en ny EU-traktat, sålænge de øjner bare skyggen af chance for at undgå den.

Den herskende klasse er så desperat for at få gennemført deres traktat, at både Venstre og Konservative har tilbudt at frede regeringen, så Socialdemokratiet kan koncentrere kræfterne om at overbevise sine skeptiske vælger om at stemme ja, hvis der kommer en ny folkeafstemning.

Den sidste måneds strejker og blokader fra Padborg til Grækenland viser, hvordan vi kan stikke en kæp i hjulet på deres unionsplaner.

Billedtekst:
Græske landmænd blokerer vejene på 3. uge. De føler sig “solgt til Maastricht”.

Se også:
SAA 149: Socialistisk Arbejderavis mener: EU: Mere bureaukrati og demokratisk kontrol
SAA 149: Sådan stopper vi EU
SAA 149: Global betydning

Flere artikler fra nr. 149

Flere numre fra 1996

Se flere artikler om emnet:
EU/EF

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1805 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside