Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 15 – December 1985 – side 2

Stillads, Aalborg

Bedre uden bureaukrater

Hans Peter Lange

Stilladsarbejderne organiserede selv kampen – og vandt

Stilladsarbejdernes 5 uger lange strejke for nylig endte med nederlag. Men den viste også, at en strejke, der er opbygget som stilladsarbejdernes, med gulvplansorganisering uden om fagbureaukratiet giver styrke, en øget tro på egne kræfter.

I Århus har stilladsarbejderne vist styrke efter strejken. I firmaet Hünnebeck fik arbejderne 5 kr. mere i timen fra første dag de mødte på arbejde. I de øvrige firmaer er samme krav rejst, og i den forbindelse har man blandt andet nægtet overarbejde.

Under 5-ugers strejken meldte 3 stilladsarbejdere ved Bera i Aalborg sig ud af fagforeningen. De dannede et »firma«, JBJ, og udførte stilladsarbejde med hjælp fra Bera.

Konflikt

Umiddelbart efter strejken nedlagde stilladsarbejderne hos Bera arbejdet i 2 dage, fordi de ikke ville arbejde sammen med JBJ. JBJ blev sendt til Fredericia, men de ca. 50 stilladsarbejdere gik i strejke igen mandag, tirsdag samt onsdag formiddag ugen efter. Man forlangte nu, at Bera skulle bryde helt med JBJ. Onsdag formiddag fik de indrømmelsen på skrift.

Strejken i Aalborg var som den tidligere organiseret på gulvplan med mødepligt om morgenen, hvorfra man kørte aktiviteterne.

Blandt andet kørte man i bus til Fredericia for at vinde opbakning på Superfoss, den implicerede arbejdsplads.

Fagforeningsledelsen var sat på tilskuerpladserne. Det var stilladsarbejdernes egne tillids- og klubfolk, som kørte forhandlingerne. Formanden for Lager og Pak i Aalborg, Jørgen Jensens helhjertede opfordringer om at gå i arbejde, mens der blev forhandlet, blev ikke efterkommet.

Beras ledelse var tvunget i defensiven af stilladsarbejdernes konsekvente holdning og udsigten til endnu større tab af fortjeneste. Forløbet af stilladsstrejken i Aalborg viser, at arbejdsgivernes princip om, at der ikke kan forhandles, mens der strejkes, ikke holder, hvis de strejkende står stærkt nok.

Den 5 uger lange stilladsstrejke samt strejken i Aalborg har givet stilladsarbejderne styrke. Det havde ikke været tilfældet, hvis strejkerne havde været topstyret uden aktive arbejdere. Arbejderklassen er i dag i defensiven, men flere strejker som stilladsarbejdernes vil kunne vende billedet.

Manglende mobilisering

Under overenskomsten ‘85 var der strejker som aldrig før, men de var ikke organiseret som stilladsarbejdernes. Havde de været det, ville 2%- lønrammen være en by i Rusland.

Flere artikler fra nr. 15

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1981-1990

Se flere artikler af forfatter:
Hans Peter Lange

Siden er vist 1274 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside