Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 15 – December 1985 – side 3

Hvad vil de Grønne?

Dorte Lange

Alle partier viftede med det grønne flag ved kommunevalget. De borgerlige blev miljøbevidste og arbejderpartierne ville male deres byer både grønne og røde.

VS udskiftede endda kuglen i slangebøssen med en stor grønært. På trods af omklamring fik De Grønne stukket næsen frem for første gang.

De Grønnes mål er flere rene naturområder og stop for forurening, og de vil arbejde »hen over midten« i byrådene for at nå deres mål. Kravet om et bedre miljø er vigtigt. Men de Grønnes forståelse af, hvordan en miljøkatastrofe kan undgås, er lige så grøn som partiet selv.

Årsagen til forurening ligger i kapitalismen. Den enkelte fabrik er hårdt presset af konkurrencen. Og fordi deres udgangspunkt er den enkelte virksomheds jagt på profit, bliver der ikke investeret i udstyr, der kan genanvende affaldet, selvom det i de fleste tilfælde er teknisk muligt. Det er et af kernepunkterne i kapitalismen – profit før samfundsmæssige interesser.

De Grønnes fremgang i kommunalpolitikken kan betyde en øget omtale af miljøsvineriet, og det vil muligvis presse enkelte forbedringer igennem. Men en konsekvent miljøvenlig politik er utænkelig, uanset sammensætningen af et byråd.

Vælg side

Arbejderklassen har magten til at standse forureningen. Hvis de, som arbejder på fabrikkerne, sagde nej til at deltage i forureningen og krævede, at der skulle produceres efter behov, ville den stoppe. En sådan styrke ville betyde, at arbejderne stod overfor at overtage kontrollen med produktionen. Dermed kunne produktionen laves miljøvenlig, fordi drivkraften ikke var jagt efter profit.

Det hjælper ikke at appellere til de borgerliges dårlige samvittighed eller SF’s gode vilje for at opnå miljøforbedringer. Som forureningsbekæmper må man vælge side mod kapitalismen – og kræfterne til at bekæmpe kapitalismen findes i arbejderklassen.

De Grønne gør det modsatte. De er imod fagforeningerne og arbejderklassens kamp for lønforbedringer. De udgør en borgerlig, privat løsning på miljøspørgsmål og udtrykker en klar højretendens blandt miljøaktivister i dag.

Flere artikler fra nr. 15

Flere numre fra 1985

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1663 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside