Socialistisk Arbejderavis
Nr. 151 – 30. januar 1997 – side 3
Bulgarien og Albanien
Oprør mod fattigdom
Uanset regeringens farve er det det samme kriseramte system, de forvalter – og de møder den samme bølge af modstand.
Tusinder af bulgarske studenter og arbejdere har nu været på gaden dagligt i næsten to uger og kopierer således demonstrationerne i nabolandet Serbien.
De er det synlige symptom på den enorme økonomiske og politiske krise, landet er ramt af. Protesterne er rettet mod det regerende socialistiske parti og omfatter nu også strejker blandt olie- og havnearbejdere.
Ligesom i Serbien er den bulgarske regering ikke en ægte socialistisk regering. Det er den gamle kommunistiske regering, der regerede Bulgarien indtil 1989, der har fået et nyt navn.
Protesterne skyldes, at landet er på fallittens rand. Hverken regeringen eller oppositionen har nogle løsninger på den desperate økonomi. Sidste år toppede inflationen med 300 procent, og kursværdien faldt massivt med 90 procent.
120 kr om måneden
Gennemsnitslønnen i Bulgarien er sølle 120 kr. om måneden, og 70 procent af befolkningen lever under den officielle fattigdomsgrænse. En bulgarsk avis skriver, at fattigdommen nu har overgået niveauet fra 1. verdenskrig.
En demonstrerende ingeniør sagde: “Jeg er her, fordi jeg er sulten. Jeg har to børn, og jeg ved bogstaveligt talt ikke, hvordan jeg skal overleve januar.”
Oppositionslederne tilbyder kun privatiseringer og en hård ultra-liberalistisk finanspolitik og forlanger, at en uafhængig komite skal føje Valutafonden og Verdensbanken og indsætte et regime, der fører en stram økonomisk politik.
Økonomisk chokbehandling bliver forsøgt af regeringer af alle farver i de tidligere kommunistiske lande i Østeuropa. Men de formår ikke at skabe forbedringer for arbejderklassen.
I Albanien har den konservativt ledede regering, med medlemmer fra den forrige præsident Enver Hoxhas et-partiregering, også problemer med økonomien.
Præsident Sali Berisha har erklæret, at Albanien behøver det frie marked for at kunne udvikle sig.
Men regeringens hasard med folks sparepenge i pyramidespillene betyder nu så heftig modstand, at regeringen har givet præsidenten beføjelser til at sætte hæren ind mod demonstranterne.
20.000 demonstrerede i Tirana 26. januar og tvang politiet i defensiven med stenkast. I byen Vlore satte demonstranter ild til rådhuset, og 3000 demonstranter tvang hæren væk fra rådhuset.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe