Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 152 – 13. februar 1997 – side 3

Frankrig

Socialistiske ideer spirer i arbejderklassen

Den nazistiske Front National vandt endnu en borgmesterpost. Men samtidig vokser modstanden mod nazismen i arbejderklassen.

I Frankrig vandt det nazistiske parti Front National byrådsvalget i Vitrolles nord for Marseiles. De danske medier fremstiller partiet som stuerent trods den klart racistiske og ultrahøjreorienterede politik.

Strategi

Men partiet bygger op på en typisk fascistisk dobbeltstrategi.

Det ene ben i strategien er den pæne side, aktuelt repræsenteret ved Catherine Mégret i Vitrolles, som fremfører partiets racistiske løsninger på arbejdsløshed og boligmangel i salonerne. Partiet vil smide 3 millioner immigranter ud af Frankrig og give “ægte” franskmænd førsteret til boliger og arbejdspladser.

Det andet ben i strategien er terror mod indvandrere. Selvom Front National endnu ikke råder over stormtropper, som Hitler og Mussolini gjorde, er deres aktiviteter ikke bare politisk manifestationer.

Alene på valgnatten forfulgte og overfaldt 4 bevæbnede Front National-medlemmer to nordafrikanere.

Da Front National marcherede gennem Paris 1. maj 1995 kostede det en indvandrer livet. Le Pen, lederen af Front National, kalder Hitlers jødeudryddelser “en historisk detalje”.

Venstrefløj

Men fascisternes fremmarch er ikke et entydigt billede af, at Frankrig er på vej mod højre. Flere og flere bevæger sig mod venstrefløjens ideer.

Nedskæringer, længere arbejdstid og fattigdom har skabt stor bitterhed og manglende forhåbninger til det eksisterende franske samfund og dets institutioner.

Denne desillusion har betydet oprør, som er slået over i en større politisk og social krise. Derved er der skabt plads for en øget interesse for socialistiske ideer med muligheder, som ikke er set siden 1968.

Korte og længerevarende strejker spredt ud over hele landet hører med til billedet. Strejkerne har fået næring af resultaterne af de to store kampe i de sidste 15 måneder.

I december 1995 var den massive strejke blandt offentlige arbejdere lige ved at vælte den borgerlige regering. Sidste december lammede lastbilchaufførerne landet og ydmygede regeringen ved at vinde en stor lønforhøjelse og en pensionsalder på 55 år.

Millioner af arbejdere har set, hvordan aktioner kan skaffe resultater og tvinge regeringen til at give indrømmelser.

“Tous ensemble”

Forsiden af avisen “Liberatión” giver en fornemmelse af stemningen: “Demonstrationer, strejker, besættelser. Individualisterne fra i går er begyndt at råbe: Tous ensemble. Tous ensemble.” (Det er det slagord, der også blev råbt i kampene i 1995 og betyder: “Alle samlet”.)

Fagforeningerne oplever vækst i medlemstallet. Den øgede militans blandt arbejdere bliver ledsaget af en generel venstredrejning i det politiske og intellektuelle liv. Bøger om den russiske revolution og om marxisme har skabt debat i det seneste år.

Men de etablerede socialistiske partier kanaliserer utilfredsheden væk fra kampe, som kan vinde og fokuserer på valget om et års tid, selvom den strategi ikke kan vinde. Socialistpartiet kunne ikke standse Front National ved stemmeurnerne i Vitrolles.

Men hvis den nye selvtillid blandt arbejdere og åbenheden overfor socialistiske ideer udvikler sig, vil modstanden mod nazisterne blive effektiv.

Flere artikler fra nr. 152

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Siden er vist 1669 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside