Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 153 – 26. februar 1997 – side 2

Forbudt at nyde livet

Dorte Lange

“Da Fanden kom til Ullerslev” af Kirsten Ruth, Klim, 212 sider, pris 268,- kr.

Romanen “Da Fanden kom til Ullerslev” foregår i 1597, hvor reformationen og Luthers lære er begyndt at sætte sit præg, og den skildrer almindelige menneskers hverdag.

Det sker udfra deres egen virkelighedsopfattelse, og det tvinger læseren til at acceptere et univers, hvor Fanden og varulve er fysisk til stede.

Og Fanden tager enhver, som tillader sig at nyde livet på jorden. Det liv bør i følge Luther være en jammerdal. Det tordner præsten om i kirken, hvis han ellers kan holde tankerne fra den smukke rødhårede Jute, som brygger noget fantastisk øl i Niels Valles kro. Her mødes mændene, og kvinderne mødes på Lucas Evertsøns tag, hvor de udveksler erfaringer om særprægede opskrifter.

Kirsten Ruths sanselige beskrivelser af livet som smækfyldt af livslyst og kærlig solidaritet – især blandt kvinderne – giver grund til håb for menneskene. Det er en modvægt mod Luthers nye strenge lære, som er mørk og menneskefjendsk.

I kølvandet på protestantismen følger store sociale omvæltninger. Især for kvinderne og de fattige. Luthers lære om “Kirche, Kinder, Küche” truer med at placere kvinderne i en bundstilling i samfundet. Og hvor middelalderens klostre før havde taget sig af fattige og syge, betød individualismen i den protestantiske tro, at mange gik til grunde.

Men præstens fremmaning og trusler om “Det Onde” giver bagslag for ham selv. Der er heldigvis andre end ham, der forstår sig på trolddomskunster.

Flere artikler fra nr. 153

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1583 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside