Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 153 – 26. februar 1997 – side 3

Spanske chauffører viser deres styrke

Spanske lastbilchauffører viste deres enorme styrke, da deres blokade lukkede industri over hele landet i to uger.

Det er det seneste eksempel på den voksende utilfredshed blandt arbejdere i Europa, hvor arbejdsgiverne og regeringerne forsøger at gennemføre de samme angreb.

De spanske chauffører kæmpede for de samme krav som de franske chauffører, som vandt lavere pensionsalder og bedre forhold, og inspirationen herfra er klar.

De spanske chauffører var i stand til at lamme store dele af transporten og industrien med deres aktioner. Strejken menes at have medført tab for omkring 1,5 milliarder kroner.

Løb tør

Renaults bilfabrikker ved Valladolid og Valencia løb tør for komponenter og blev nød til at sende tusinder af arbejdere hjem, og det samme skete for Fords fabrik i Valencia.

Opels fabrik i Zaragoza, der er Spaniens største bilfabrik, Citroens fabrik i Vigo og Nissans fabrik i Avila måtte alle sende deres arbejdere hjem under strejken.

Blokaderne tvang den konservative regering til at mødes og tale med fagforeningen Fedetrans, der har stået i spidsen for kampen.

Rat-slaver

I kølvandet på de spanske chaufførers kamp, truede de portugisiske chauffører med at strejke for deres krav om bedre forhold. “Lastvognschaufførerne er trætte af at være rat-slaver,” udtalte en leder fra det portugisiske forbund for landtransport.

Også de spanske taxa-chauffører lod sig inspirere og indledte proteststrejker i de største byer med de samme krav som transportchaufførerne.

Først efter to ugers kamp turde regeringen sætte politiet ind. De ryddede flere vigtige blokader og eskorterede lastbiler gennem blokaden.

Men politiet kunne kun bryde blokaderne, fordi fagbureaukratiet i de moderate fagforeninger havde indgået en aftale med regeringen om, at genoptage arbejdet. Derefter gik strejken i opløsning.

Flere artikler fra nr. 153

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Spanien

Siden er vist 1548 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside