Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 153 – 26. februar 1997 – side 8

Det frie marked

Sikrer kun aktionærerne

Tom Christiansen

En ny tone er kommet ind i diskussionen af markedsøkonomien.

Hvor liberalisterne forhen udbredte sig vidt og bredt om, at markedsøkonomi og privatiseringer var vejen til lykke og velstand, siger de i dag, at markedsøkonomien og den internationale konkurrence fører til kynisme.

De eneste værdier, der tæller i dag er, hvad der står på bundlinien i virksomhedernes regnskaber.

Direktør Asger Aamund udtrykker det meget klart: “Filosofien er, at ledelsen i firmaet kun har én eneste rolle, nemlig at være stedfortræder for aktionærerne. Ledelsen skal til enhver tid sørge for, at firmaet har den højst mulige værdi for aktionærerne – uanset hvad.”

Det er på ingen måde nyt. Men en række begivenheder har tvunget tilhængerne af markedsøkonomien til åbent at erkende, at sådan er det.

Det er ikke mindst massefyringerne i Tele Danmark – et selskab med et rekord stort overskud – der har bragt kynismen frem til overfladen.

Tidligere har markedsøkonomerne påstået, at privatiseringer, fyringer og nedskæringer var et forbigående fænomen, som kun ville gøre ondt indtil markedsøkonomien havde fået lov til at virke.

Nu tjener virksomheder, banker og børsspekulanter penge som aldrig før, men angrebene på arbejderklassens levevilkår fortsætter.

Rekordoverskud

De fleste selskabers årsregnskaber for 1996 viser den ene rekord efter den anden. Den Danske Bank har 3,6 mia. kr. i overskud efter skat. Unibank 2 mia. kr., Nykredit 3,2 mia. kr., SAS 1,5 mia. kr. osv. osv.

Aktionærerne er alene siden 1. januar blevet 78 mia. kr. rigere. I løbet af det sidste år er værdien af aktierne i gennemsnit steget 45 pct.

Imens er lønnen for de arbejdere, der har skabt aktionærernes overskud, kun steget 4 pct. i gennemsnit.

Men hermed hører deres grådighed ikke op. Virksomheds- og bankledelser og børsspekulanter synger i kor en klagesang om, at hvis ikke der sker flere rationaliseringer og fyringer, vil det gå rent galt næste år.

Unibank regner med at skulle af med 500 ansatte. Knud Sørensen fra Den Danske Bank, der for nylig fyrede 350 ansatte, udelukker ikke, at banken vil fyre endnu flere trods det rekord store overskud.

De ansatte på Post Danmark frygter, at der bliver fyret 5.000 ansatte indenfor de næste 2-3 år.

SAS-personalet frygter, at SAS' nye alliancer med andre flyselskaber kommer til at koste arbejdspladser. Selskabets ledelse har allerede meldt ud, at de ansatte skal løbe stærkere for at fastholde produktiviteten.

Ikke overflødige

Fyringerne handler ikke om, at de ansatte er overflødige. I Den Danske Bank klager de ansatte over, at de allerede før fyringerne af 350 ansatte havde for travlt til at levere en ordentlig service.

I Post Danmark har nye arbejdstidsaftaler betydet, at postarbejderne har ophobet rigtigt mange overarbejdstimer. Hvis fyringerne bliver gennemført som planlagt, vil hver postomdeler skulle dække en rute på 42 km om dagen.

I Tele Danmark har de svært ved at sende folk på efteruddannelse, fordi de ikke kan undværes på afdelingerne.

Brug og smid væk

Hvis virksomheden fyrer 2500, vil problemet blive endnu større. Men Tele Danmark har allerede vist, hvordan de vil klare uddannelsen af de ansatte: Brug og smid væk. De fyrer de gamle og ansætter nye, hvis uddannelse er betalt af staten.

Massefyringerne kommer derfor uundgåeligt til at betyde serviceforringelser, hårdere arbejdstempo og flere arbejdsløse.

Når en rapport fra managementfirmaet McKinsey & Co. viser, at bl.a. sundhedssektoren om ti år vil kunne undvære halvdelen af de ansatte, tager konsulenterne ikke højde for, at sundhedssektoren allerede i dag ikke er i stand til tage sig af de syge.

Ventelister, patienter på gangene og nedslidte sygeplejersker viser, at behovet for flere ansatte er akut.

Markedsprofeterne påstår, at markedsøkonomien er den bedste regulator af forholdet mellem produktion og behov.

Men virkeligheden viser, at de eneste behov, markedsøkonomien er i stand til at regulere til fordel for, er aktionærernes og børsspekulanternes glubende tørst efter profit.

Flere artikler fra nr. 153

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1553 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside