Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 154 – 13. marts 1997 – side 3

Frankrig

Stærk massebevægelse mod racisme

100.000 demonstrerede i Paris mod regeringens racistiske lov. Bevægelsen er stærk, fordi den også er vendt mod privatisering og arbejdsløshed.

Efter valget af den racistiske borgmesterkandidat i den sydfranske by Vitrolles i februar har gaderne i Paris igen og igen genlydt af vrede demonstranters råb.

Intellektuelle

Det, der startede som en lille gruppe intelektuelles protest mod det yderste højre, har udviklet sig til en massebevægelse imod racisme, privatisering og arbejdsløshed.

Den franske højreregering er blevet stærkt upopulær på grund af sin økonomiske politik, der har øget arbejdsløsheden og den sociale elendighed. I et forsøg på at fiske stemmer fra det yderste højre har regeringen besluttet at spille det racistiske kort. I følge et nyt lovforslag, har alle franskmænd nu pligt til at underrette myndighederne, hvis de har en fremmed boende hos sig.

En sådan lov er først og fremmest vendt imod ikke-europæere og især folk fra de tidligere franske kolonier i Nordafrika. I Frankrigs parlament har der ikke været nogen nævneværdig modstand mod lovforslaget, for det er blot en udvidelse af en socialdemokratisk lov fra 1982.

Al modstanden kommer nedefra, fra arbejderklassen selv. 22. februar demonstrerede 100.000 i Paris i den hidtil største antiracistiske demonstration.  Samtidig har kampen udviklet sig til også at være en kamp mod privatiseringer og arbejdsløshed samt en støtte til hjemløse og asylansøgere. Bilfabrikken Renaults planer om fyringer af knap 6000 arbejdere i Belgien og Frankrig er benzin på bålet.

Sammenkæder

Sympatistrejker kæder allerede Renault-arbejderne sammen på tværs af grænserne, og hvis deres kamp kædes sammen med de øvrige kampe, så er højreregeringens dage talte, og arbejderklassen har vist, den kan stå sammen, trods for den herskende klasses forsøg på at splitte den.

Flere artikler fra nr. 154

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Siden er vist 1692 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside