Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 155 – 27. marts 1997 – side 3

Tyskland

Arbejderklassen bliver stadigt stærkere

To gange i marts måned har tyske arbejdere marcheret lige til bæstets hjerte, og på den måde vist hvordan resolutte aktioner kan tvinge regering og arbejdsgivere i knæ.

Da stålgiganterne Krupp og Thyssen indledte fusionsforhandlinger, nedlagde Thyssen-arbejderne arbejdet og tusinder drog til Krupps hovedkvarter i Essen for at “tale alvorligt” med administrerende direktør for Krupp-koncernen Gerhard Cromme.

Arbejderne er klar over, at når fusionen indgås med rationering for øje, så vanker der fyringer.

Tidligere på måneden vandt minearbejderne en overvældene sejr over Helmut Kohl’s konservative regering. Kohl er kommet svækket ud af konfrontationen med minearbejderne. Der er åbne uenigheder i regeringen, og arbejderklassen bliver mere og mere kampvillig.

Kohl havde bebudet en enorm nedskæring i regeringens statstilskud til mineindustrien. Det ville betyde at 40.000 minearbejdere og tusinder andre arbejdere ville stå uden job.

Besætter

Men minearbejderne strejkede, besatte mineskakter og samledes i kæmpedemonstrationer. Over 10.000 minearbejdere belejrede hovedstaden Bonn, og tvang det tyske socialdemokrati, SPD, til at modsætte sig lukningerne.

Minearbejderne viste kampgejst til at vinde meget mere, end det deres fagforeninger havde forhandlet sig frem til om gradvist at afvikle antallet af job i minerne ved stop for nyansættelser.

Flere artikler fra nr. 155

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-

Siden er vist 1614 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside