Socialistisk Arbejderavis
Nr. 155 – 27. marts 1997 – side 4
NATO-udvidelse
Øger faren for krig
Ole Mølholm Jensen
NATO forsøger at rykke mod øst og optage flere lande, der tidligere har været med i det østeuropæiske forsvarssamarbejde omkring Warszawa-pagten.
De 16 NATO-lande ventes på deres møde til sommer i Madrid at forslå at Polen, Ungarn, Tjekkiet, Slovenien og Rumænien optages i NATO.
Det er især USA med præsident Clinton i spidsen, der presser på for at få etableret en udvidelse af NATO ind i det tidligere Sovjetunionens indflydelsessfære.
De russiske ledere opfatter NATOs planer som en uhørt aggression og et forsøg på at begrænse Ruslands indflydelse og samarbejdspartnere.
Advarer
Flere vestlige kommentatorer, danske politikere fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten samt selveste Forsvarets Efterretningstjeneste advarer da også mod udvidelsen. Alle er enige om, at det kun kan opfattes som en ydmygelse af Rusland. En ydmygelse som Rusland må reagere på.
Selvom den kolde krig er forbi, ønsker Rusland som andre kapitalistisk stater at sikre sine økonomiske og politiske interesser. Hvis flere østeuropæiske lande kommer ind i NATO-folden, forsvinder der markeder og politisk indflydelse fra Rusland. Rusland bliver derfor nødt til at svare igen, og NATOs udvidelse gør faren for en militær konfrontation med Rusland overhængende.
Men NATO’s ledere har også andre problemer med at skabe opbakning bag ideen. Officielt er NATO altid blevet fremstillet som en forsvarspagt. Denne tanke har dog i flere omgange fremstået ret så utroværdigt.
I 1970’erne var tiltroen til, at USA ville forsvare Vesttyskland i tilfælde af militær konflikt med Østeuropa meget lille i Vesttyskland. For at øge opbakningen bag NATO blev der derfor produceret og opstillet en lang række mellemdistanceraketter på Vesttysk grund.
Men hvis herskerne i et så vigtigt land som Vesttyskland var i tvivl om USAs vilje til at gå i krig for at redde dem, hvem i Slovenien eller Polen vil så forvente, at USA vil etablere en forsvarsstyrke, hvis Rusland angriber.
Den bagvedliggende grund for NATOs udvidelse mod øst er, at USA ønsker øget kontrol og indflydelse i Europa. En udvidelse af NATO vil øge lande hvor USA har politisk og økonomisk dominans. Det vil med andre ord styrke den amerikanske imperialisme.
Der er intet element af forsvar for demokrati i udvidelsen. Tværtimod har NATO siden etableringen efter 2. Verdenskrig, flere gange offensivt støttet angreb på demokratiske processer i de enkelte NATO-lande.
NATO støttede de græske obersters kup i Grækenland i 60’erne. NATO krævede i midten af 70’erne, at italienske kommunister ikke deltog i regeringen, og NATO støttede den højreorienterede opposition i Portugal mod den portugisiske revolution i 1974.
Sovjetunionens kollaps og den kolde krigs ophør fratog NATO sin legitimitet. Men USA ville ikke opgive et så nyttigt redskab for amerikansk indflydelse og lade NATO forgå sammen med Warszawa-pagten.
USA og dets allierede har gennem NATO interveneret i flere lande, ofte med katastrofale følger.
Albaniens diktator
NATO-styrker har påtvunget Bosnien den Dayton aftale, som forværrer den etniske rensnings resultater. Albaniens diktator Berisha er blevet bakket kraftigt op af Vesten og USA.
En udvidelse af NATO vil øge risikoen for krig, oprustning og militær intervention, hvor den civile befolkning bliver ofre.
NATO er ikke garanten for en sikker udvikling i Europa, men det stik modsatte. Derfor skal Danmark ud af NATO.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe