Socialistisk Arbejderavis
Nr. 156 – 10. april 1997 – side 2
Film
Søren Kragh Jacobsen: “Øen i Fuglegade”
Dorte Lange
“Forestil dig, at du boede i en bydel med en høj mur omkring. Sådan boede vi i ghettoen for jøder i Warszawa. En gang i mellem kom de tyske soldater og hentede nogen. Mest kvinder, gamle og børn, der ikke kunne arbejde. De kaldte det ‘udvælgelse’.”
Sådan fortæller den 12-årige polsk jødiske dreng Alex i begyndelsen af filmen. At det er et barn, der oplever og fortæller om dette mest grusomme afsnit af menneskehedens historie, udstiller det umenneskelige i næsten ubærlig grad.
Men samtidig betyder oplevelsen gennem barnets øjne og med barnets drømme og fantasi, at man føler et håb om en bedre fremtid.
Alex undgår “udvælgelse”, og gemmer sig i ghettoens ruiner. Han har lovet at vente på, at faren henter ham igen. Gennem filmen tænker man flere gange, at man ikke skal love et barn mere, end man kan holde. Men det er den urokkelige tillid til faren, der får Alex til at overleve de tre måneder alene i ruinerne.
Til slut lægger Alex sig ned under murbrokkerne i ruindyngen. Nu vil han ikke vente længere. Kommer hans far? Er det barnets fantasi eller den rå virkelighed, der vinder til sidst?
Slutningen bevarer på en måde dette som et åbent spørgsmål og lader dermed spørgsmålet arbejde videre: Skal vi lade os trøste af den barnlige tillids triumf? Eller skal visheden om den grufulde sandhed om de mange millioner, som det nazistiske barbari slog ihjel, få lov at overvælde os?
Den barnlige fantasi er ikke våben nok mod historiens fakta. Men Søren Kragh Jacobsens smukke film giver lyst og mod til at arbejde og kæmpe for, at barbariet aldrig igen får overtaget.
Billedtekst:
En smuk film med et barbarisk emne.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe