Socialistisk Arbejderavis
Nr. 156 – 10. april 1997 – side 8
Birthe Weiss i ny tamilsag
Løgn og manipulation
Dorte Lange
Birte Weiss har ligesom Ninn Hansen manipuleret med embedsmændene og misbrugt sin magt.
Den nye tamilsag, som indenrigsminister Birte Weiss har sat gang i, ligner til forveksling Ninn Hansens.
Men det virkeligt skandaløse i denne sag er, at hun vil fortsætte med at udvise tamiler fra Danmark. Og det på trods af, at en delegation, der netop var i Sri Lanka for at undersøge forholdene for tamiler, anbefalede at standse hjemsendelserne.
Men det var ikke det resultat, Birte Weiss ønskede af delegationens undersøgelser. Derfor manipulerede hun Udlændingestyrelsen til at ændre sin anbefaling, så udvisningerne kan fortsætte.
Den danske delegation var sendt til Sri Lanka fordi en rapport fra det højt respekterede British Refugee Council, i februar 1997 utvetydigt opfordrede til at stoppe alle hjemsendelser af tamiler til Sri Lanka. Den britiske organisation dokumenterede udbredt brug af tortur og vilkårlige arrestationer af tamiler i Colombo.
Den danske delegation bestod af en repræsentant fra Dansk Flygtningehjælp og to fra Udlændingestyrelsen. Dansk Flygtningehjælp fastholder, at anbefalingen til ministeren bør være at stille udvisningerne i bero.
Overrasket
Birte Weiss siger, at hun var “overrasket” over den danske delegations konklusion, eftersom både Sverige, Schweiz og Tyskland sender tamiler hjem, og FN’s flygtningehøjkommisariat siger god for hjemsendelserne.
Men det afviser Flygtningehøjkommisariatet i Geneve. “Vi overlader det til de enkelte regeringer at vurdere, om det er forsvarligt at sende flygtninge til Sri Lanka,” siger en repræsentant.
I september 1995 blev Clement Arulananthan nægtet asyl i Sverige, og ved ankomsten i Colombo lufthavn blev han gennembanket af sikkerhedspolitiet.
En asylansøger udvist fra Schweiz blev underkastet tortur ved hjemkomsten. Han blev tvunget ned i et stort badekar mens hans ben var bundet til kanten af karret. Mens hans hoved blev presset under vandet, blev han slået i ryggen.
Alligevel siger de schweiziske myndigheder: “Ingen hjemsendte er blevet slået eller har lidt overlast på andre måder.” De schweiziske myndigheder er begejstrede for det udvidede samarbejde, de har med de singalesiske myndigheder om udvisning af tamiler.
Den danske regering arbejder på at få et lignende samarbejde i stand.
Stands udvisningerne
I øjeblikket venter 265 tamiler på at blive sendt hjem. De har fået afslag på asyl. I løbet af vinteren har tamilske flygtninge sultestrejket flere gange i et desperat forsøg på at undgå hjemsendelse.
Det er med god grund, at tamilerne ikke ønsker at komme tilbage. Den tamilske befolkning i Sri Lanka er jaget vildt.
Mellem 300.000 og 450.000 mennesker er flygtet fra deres hjemegne og opholder sig nu andre steder i Sri Lanka på grund af krigens opblussen. Mange tamiler har ikke haft andre flugtmuligheder end at opholde sig i Colombo.
Arrestationer
De singalesiske myndigheder ser alle tamiler, som kommer til Colombo fra Jaffna-provinsen i nord, som mulige terrorister. Derfor arresteres tamiler vilkårligt af politiet i Colombo.
En herboende singalesisk socialist siger til Socialistisk Arbejderavis: “Politiet arresterer folk, som det passer dem, og kræver løsesum for frigivelse. Så kan man gå, indtil næste gang man bliver taget.”
De tamiler, som for tiden går under jorden i Danmark, får hjælp af hemmelige humanistiske organisationer.
Men hvis Birte Weiss’s kyniske hjemsendelser skal stoppes, skal der etableres et aktivt forsvar for tamilernes ret til at blive her.
Billedtekst:
Tamilerne har flere gange sultestrejket i desperation. Nu er 150 gået under jorden.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe