Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 159 – 22. maj 1997 – side 2

Boganmeldelse

Nina Björk: “Kvindelighedens maskerade”

Martin B. Johansen

Nina Björk: “Kvindelighedens maskerade.” Oversat af Kamilla Jørgensen. Tiderne Skifter. 248 kr.

I sin bog “Kvindelighedens maskerade” går den svenske litteraturforsker Nina Björk til modangreb på påstanden om, at kvinder ikke længere er undertrykt. Hun viser, at 90’ernes feminisme er gamle, undertrykkende kvinderoller i ny forklædning.

I bogen præsenterer Nina Björk os for to forskellige opfattelser af feminisme, som på overfladen er hinandens modsætning, men i virkeligheden udtrykker det samme: at kvinders rolle er at gøre sig til mandens objekt.

Den ene – modebladenes feminisme – påstår, at kvinders frigørelse består i være egoistiske, pleje sig selv og udtrykke sig feminint ved at iføre sig alle modeindustriens produkter. Men Björk viser, at denne udtryksform har et bestemt mål: at gøre sig til objekter for mandens begær. På den måde bliver “frigørelse” til undertrykkelse.

Den anden feminisme, som Björk hånligt og rammende kalder “livmoderfeminisme”, vil bekæmpe nedvurderingen af ‘kvindelige værdier’ som omsorg, følelser og svaghed. Björk medgiver, at sådanne værdier er væsentlige for samfundet, men kritiserer livmoderfeminismen for blot at ville give de ‘kvindelige’ værdier en plads ved siden af de mandlige. For hvor er denne plads – naturligvis i hjemmet, hvor kvindens plads er at føde og opdrage børn – men derved er hun også nødt til at underkaste sig manden.

Nina Björk er blevet anklaget for at ville fjerne forskellen mellem mænd og kvinder og nærmest gøre de to køn ens. Men det er faktisk ikke hendes mål. Hun siger ikke, at kvinder ikke må være smukke, sexede eller mødre – men hun er imod, at kvindelighed reduceres til kun at være smuk eller moderlig. Björks mål er et opgør med nogle bestemte kvinderoller, som hun ser som skabt af samfundet og kulturen – ikke som noget “naturligt”.

Her bygger hun på Simone de Beauvoirs ord: “Kvinde er ikke noget man er, det er noget man bliver.”

Flere artikler fra nr. 159

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1683 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside