Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 159 – 22. maj 1997 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Nej til topchefernes falske barmhjertighed

16 topchefer melder sig som “socialt ansvarlige”. Men de er styret af udsigten til billig arbejdskraft.

Det er ikke så socialt endda, når 16 topchefer, udpeget af socialminister Karen Jespersen, holder konferencer om, hvad arbejdsgiverne kan få ud af at ansætte førtidspensionister.

Baggrunden er, at virksomhederne kan få betalt op til to tredjedele af lønudgifterne samt alle udgifterne til sygedagpenge af det offentlige.

Ydermere får arbejdsgiverne en arbejdskraft, som der ikke bliver så meget bøvl med.

Førtidspensionister, der er ansat på de særlige vilkår er nemlig ikke omfattet af nogen overenskomst og har ingen tillidsrepræsentant til at tale deres sag.

Det er ikke svært at se, hvilke fordele arbejdsgiverne har ud af det, eller hvilke konsekvenser, det kan få, for de, der er ansat på normale vilkår.

Fordi kommunerne havde erstattet ordinære job med langtidsledige i jobtilbud, var dele af den offentlige service ved at gå i stå, da den nye arbejdsmarkedsreforms indførelse i 1993 forsinkede udsendelse af langtidsledige i jobtilbud. Det samme vil ske med flex-jobbene.

De 16 topchefer, som kalder sig “Det nationale netværk af virksomhedsledere”, peger desuden på, at virksomheder ud over løntilskuddene får en masse goodwill ved deres tilsyneladende sociale engagement.

At det sociale i virkeligheden ikke stikker så dybt, bliver glimrende illustreret af, hvordan nogle af erhverslederne selv optræder i deres egne virksomheder.

Blandt de 16 topchefer er administrerende direktør i PostDanmark, Helge Israelsen. I PostDanmark er arbejdsmiljøet i den grad forringet.

Arbejdsgiverne er ikke sociale, med mindre der ligefrem er penge i det. Deres job er at sikre, at overskuddet på virksomhedernes regnskab bliver så stort som muligt.

Cheminovas og ØKs produktion og salg til ulandene af sprøjtegifte, der er for farlige til det danske marked, viser hvor meget, de synes, at menneskeliv er værd i forhold til markedsandele og profit.

Vi må derfor afvise arbejdsgivernes falske barmhjertighed.

I stedet for flex-job må vi kræve, at arbejdstiden og tempoet på såvel offentlige som private arbejdspladser bliver sat ned.

Det ville betyde, at nedslidningen af arbejderne og dermed udstødningen fra arbejdsmarkedet blev mindre og arbejdet bedre fordelt.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 159

Flere numre fra 1997

Siden er vist 1659 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside