Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 159 – 22. maj 1997 – side 3

Zaire

Tyrannen er væltet

Frank Antonsen

Det uhyre, som Vesten skabte, måtte flygte fra oprørshæren. Nu gør investorerne sig gode venner med hans efterfølger.

Oprørslederen Laurent Kabila har styrtet diktatoren Mobuto i Zaire. Derved faldt Afrikas længstsiddende diktator omsider.

Mobuto blev indsat af CIA i stedet for den demokratisk valgte præsident Lumumba i 1965. I de 32 år der er gået i mellemtiden, er Mobuto blevet holdt ved magten med hjælp fra især USA og Frankrig. For eksempel kaldte præsident Bush ham “en af vore mest værdifulde venner i Afrika”.

Zaire er et af Afrikas rigeste lande – på papiret. Men Mobuto har benyttet sig af magten til at rane penge til sig og er blevet en af verdens rigeste mænd. Hans personlige formue er på mindst 40 milliarder kroner – samme størrelse som landets udlandsgæld. Og han ejer flere paladser i Europa såvel som i Zaire.

Når han og hans kone ville på shoppingtur i Paris, lejede de et Concorde fly til at tage dem fra deres private lufthavn i Zaire til Frankrig.

Befolkningen i Zaire er derimod ekstremt fattig, og mange får kun deres løn udbetalt engang i mellem.

Det er derfor ikke overraskende, at Kabilas tropper har haft så nemt ved erobre landet, og at de alle steder hyldes af befolkningen som befriere.

Den store støtte, oprørerne nyder i befolkningen, har presset Vestens ledere til at skifte side til fordel for Kabila.

Det lykkedes ikke Frankrig at få indsat FN-tropper under dække af “humanitær bistand”, fordi det kun er Frankrigs og ikke resten af Vestens og USA’s økonomiske interesser, der er truede af Kabila.

Oprørernes “hovedstad”, Lumumbashi, har da også set en jævn strøm af ivrige vestlige investorer.

Forsikret

Zaires befolkning skal dog ikke forvente den store forandring uder Kabila. Selvom han har krævet Mobutos afgang, har han ikke opfordret befolkningen til at støtte sig ved at starte oprør i Kinshasa, før han kom med sin hær.

Han har i stedet forsikret vestlige investorer om, at han vil sikre roen. Efterhånden som oprørshæren har vundet terræn, har Kabila ophævet Mobutos kontrakter om udvinding af Zaires rigdomme og udskrevet nye. Især American Diamond Buyers og American Mineral Field har fået store kontrakter. En talsmand for American Mineral Field siger direkte: “Vi betragter aftalen som et stort kup.”

Zaires befolkning jubler over Mobutos fald, men Kabila kan ikke fjerne fattigdommen. I hvert fald ikke hvis han fortsat støtter det “frie” marked, som andre steder i Afrika har forårsaget massive prisstigninger på mad.

Billedtekst:
“Chiracs barn er dødt.” Demonstranter håner Mobuto som den franske præsidents kæledægge.

Flere artikler fra nr. 159

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1029 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside