Socialistisk Arbejderavis
Nr. 159 – 22. maj 1997 – side 8
Postarbejderne har fået nok
Frank Antonsen
PostDanmark har meldt sig i rækken af “socialt ansvarlige” arbejdsgivere. Set fra postbudenes synsvinkel er ledelsen mere ansvarlig for overskuddet end for de ansattes helbred.
Det må have gibbet i mange postbude, da de så PostDanmarks direktør Helge Israelsen melde sig på banen som “socialt ansvarlig” arbejdsgiver.
Helge Israelsen har stået i spidsen for indførelse af nye arbejdsrutiner i postvæsnet, der har skabt konstant overarbejde, samtidig med at PostDanmark planlægger at fyre 2.000 postbude.
Tidligere tillidsmand på Nørrebros postkontor, Michael Frid, sagde i marts til Socialistisk Arbejderavis: “Det er almindeligt, at folk har to til tre timers overarbejde om dagen. Ledelsen har budgetteret for lavt. De ansætter for få bude for at holde det alt for lave budget. De må holde op med at kigge alene på økonomien.”
Siden september sidste år har der jævnligt været arbejdsnedlæggelser på posthusene, især i hovedstadsområdet. De mange aktioner skyldes netop postbudenes forværrede arbejdsvilkår.
Der er mangel på folk både til at sortere posten og til at dele den ud. Samtidig har ledelsen bebudet, at mindst 2000 skal fyres som resultat af et nyt sorteringssystem.
Stregkoder
Og firmaet har også investeret over 100 millioner kroner i et nyt stregkodesystem, der skal kontrollere om postbudene nu også arbejder hurtigt nok.
“Den nye tidskontrol med håndscanner gør, at vi skal scanne ved 15 målepunkter ude på ruten. Ca. hver halve time skal vi på den måde redegøre for, hvor langt vi er nået,” siger Frank Kristoffersen, tillidsmand på Nørrebro postkontor, til Socialistisk Arbejderavis.
“Bare der er et lille udsving fra dag til dag, skal vi kunne forklare det. Også herinde på kontoret skal vi scanne, hver gang vi går fra en opgave til en anden. Personligt er jeg ikke nervøs, men mange af kollegerne synes, det er en slem måde at blive kontrolleret på.”
Frustrationer
Oprindelig blev denne nye arbejdsaftale “solgt” til de ansatte som et middel til forhindre nedslidning af postbudene. Alene i København holder omkring 200 postbude op hvert år på grund af slidgigt. Og de sidste ti år er postbudenes arbejdsmiljø blevet dårligere og dårligere.
Men Frank Kristoffersen siger, “Frustrationerne her hober sig op. Der er ingen planlægning, som gør, at ledelsen på forhånd véd, hvor meget arbejde, der er, og hvor mange de skal sørge for er på arbejde. Derfor bliver vi bare pålagt overarbejde den ene gang efter den anden. Ofte er det bare en lille ting, der skal til, før bægeret flyder over, og folk vil strejke.”
PostDanmarks direktør, Helge Israelsen, havde forventet, at den nye arbejdsaftale ville have givet firmaet et endnu bedre resultat end sidste år. Overskuddet i 1996 var 347 millioner efter skat.
Men Helge Israelsen vil have endnu større profit, og det kan han kun få ved at presse arbejderne endnu mere. Som Frank Kristoffersen siger det: “Det, vi jo nok stadig mistænker dem for, er at ville spare, og det resulterer jo i nedskæringer. Det vil nok ikke blive bedre i fremtiden.”
Vil ikke mere
Heldigvis vil postbudene ikke finde sig i at blive presset mere. Allerede i oktober sidste år lykkedes det de ansatte på Vesterbro postkontor i København at få ansat 18 nye postbude.
Men det er slet ikke nok. Tillidsmand Ove Berthelsen fra Ballerup postkontor sagde til Socialistisk Arbejderavis efter en arbejdsnedlæggelse 24. marts: “En nøgtern vurdering går på, at det er nødvendigt med 22-23 ekstra bude for at få ryddet op i puklen af post, som vi ikke når. Det er simpelthen vanvittigt.”
Brug for koordinering
Postarbejdere har siden sidste efterår strejket adskillige gange mod systematisk overarbejde og dårlig planlægning.
Desværre er de mange arbejdsnedlæggelser ikke koordinerede. De forskellige postkontorer har indtil videre ikke planlagt nogle landsdækkende aktioner.
Det er ellers det, der skal til, hvis den “sociale” ledelse skal forstå beskeden. For intet tyder på, at Helge Israelsen har forstået det endnu.
Tværtimod har han netop i et personligt brev til samtlige 30.000 ansatte opfordret til mere samarbejde. “Ja, folk går og fyrer nogle jokes af om at ‘løfte i flok’, og ‘bare samarbejdet kører, så går det godt’. Ellers har vi ikke diskuteret det. Folk tager brevet fra den muntre side. Nu har vi i lang tid efterlyst bedre samarbejde, men det er som at tale til en mur.”
“Hver gang, vi påviser et manglende samarbejde, så går der måneder, uden der kommer et resultat. Kollegerne opfatter det sådan, at ledelsen hele tiden løber fra deres løfter,” slutter Frank Kristoffersen.
Billedtekst:
På de fleste posthuse mangler der folk både til at sortere posten og dele den ud. Alligevel vil PostDanmark fyre 2.000 ansatte.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe