Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 160 – 5. juni 1997 – side 2

Sproget som påskud

Jytte Andersen går racistiske arbejdsgiveres ærinde, når hun påstår, at indvandrere selv er skyld i høj arbejdsløshed.

Arbejdsminister Jytte Andersen siger til medierne, at indvandreres dårlige danskkundskaber spiller en betydelig rolle for deres høje ledighed.

“Hun skyder på ofrerne for arbejdsløsheden i stedet for på problemerne med racisme og diskrimination af indvandrere. Hun siger det, fordi der er valg på vej og tænker, at der er stemmer i at skyde på indvandrerne,” siger Daho Özcan, 24-årig 2. generationsindvandrer.

“Det passer ikke, at danskkunskaber giver arbejde. Jeg har selv oplevet, at Arbejdsformidlingen ikke ville anvise mig arbejde hos en arbejdsgiver, der ikke ville have indvandrere, selvom mine kvalifikationer var i top.”

Selv til jobs på bunden af arbejdsmarkedet, hvor danskkundskaber ikke er afgørende, er diskriminationen stærk.

“Da min far kom til Danmark for 30 år siden, var der ingen som forlangte danskkundskaber, og han er aldrig blevet tilbudt undervisning. Men i dag, når vi taler perfekt dansk, opfører os dansk og alligevel ikke kan få arbejde, så siger systemet, at vi ikke kan nok dansk og ikke integrerer os,” fortæller Daho vredt.

Diskriminerer

Han underbygger sine oplevelser med den første undersøgelse om diskrimination på arbejdsmarkedet fra Sydjysk Universitetscenter, som viste, at gennemsnitligt 38 pct. af arbejdsgiverne bevidst diskriminerer indvandrere.

Også læger og andre højtuddannede har svært ved at få arbejde, hvis deres navn ikke er dansk, og hudfarven ikke er hvid. “Selv på lærerseminariet, hvor jeg studerer, har der været en kæmpediskussion om, hvorvidt indvandrere har ret til at optage en plads.”

Jytte Andersen og Arbejdsformidlingen taler mod bedre vidende og hjælper racisterne på Ekstra Bladet og i de borgerlige partier.

Billedtekst:
Uanset perfekte danskkundskaber sættes indvandrere bagest i jobkøen.

Flere artikler fra nr. 160

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Racisme

Siden er vist 1732 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside