Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 160 – 5. juni 1997 – side 3

Valget i Frankrig

Liberalisme er et fy-ord

Bølgen af strejker og demonstrationer, som har drejet den politiske stemning i Frankrig til venstre, skal nu holde Jospin til sine løfter.

Den første af de to runder i det franske valg tydede på en stor fremgang til venstrefløjen. Anden og sidste runde søndag den første juni viste en jordskredssejr.

De to borgerlige partier, der indtil da var i regering, blev begge mere end halveret. Tilgengæld vandt Socialistpartiet, sammen med De Grønne og Kommunistpartiet tilsammen cirka 333 pladser ud af 577.

Fascistpartiet Den Nationale Front måtte nøjes med én plads i parlamentet, selvom de var spået helt op til tre pladser.

Holdt ikke løfter

De borgerlige partier vandt ellers selv valget i 1993 på løfter om bl.a. bekæmpelse af arbejdsløshed og korruption. Men de har ikke holdt et eneste af deres løfter.

Arbejdsløsheden er rekordstor efter fire år med absolut flertal til de borgerlige partier. Og den sociale elendighed har nået nye højder efter bølger af privatiseringer og stramninger i økonomien for at møde kravene til EU’s fælles valuta Euro’en.

Det har fået den franske arbejderklasse til at svare igen. Siden 1995 har store strejker og demonstrationer igen og igen stoppet de værste borgerlige angreb.

I de store demonstrationer i foråret var liberalisme blevet et fy-ord.

Det er først og fremmest den slags protester, der står bag venstrefløjens fremgang.

Selv om Socialistpartiet, dengang det selv var ved magten, førte nogenlunde samme politik, som altså nu har væltet højrefløjen.

Men presset nedefra har tvunget Socialistpartiet til at gøre sociale indrømmelser. For eksempel lover de at skabe 700.000 nye jobs og at sætte arbejdstiden ned til 35 timer om ugen. Jospin, lederen af Socialistpartiet har sagt, at opfyldelse af kravene til Euro’en ikke må øge arbejdsløsheden.

Kun et fortsat pres nedefra kan fastholde Socialistpartiet på den kurs. Uden et sådant pres vil det uundgåeligt begynde atter at føre borgerlig politik.

Billedtekst:
Tilhængere af socialistpartiet jubler over jordskredssejren, som firedoblede venstresiden i det franske parlament.

Nazister fik også godt valg

Frankrigs nazistiske Nationale Front fik 15 procent af stemmerne i første runde af det franske valg, og fik et medlem af parlamentet efter sidste runde 1. juni.

Det er en advarsel om, hvad der kan ske, medmindre utilfredsheden får udtryk i aktiv modstand.

Stemmerne til Le Pen understreger, hvor altafgørende vigtigt det er at fortsætte mobiliseringen mod nazisterne, selv om ministerpræsidenten nu er fra Socialistpartiet.

I forløbet op til parlamentsvalget har den største antinazistiske protestbølge i flere år præget landet. Under valgkampen deltog tusinder i demonstrationer overalt i byer, hvor Le Pen eller andre ledende nazister talte.

Flere artikler fra nr. 160

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Siden er vist 1717 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside