Socialistisk Arbejderavis
Nr. 160 – 5. juni 1997 – side 3
Kæmpe nederlag til Irans præstestyre
Irans præstestyre var lammet over Mohammad Khatamis jordskredssejr ved præsidentvalget. Khatami fik 70 procent af stemmerne, næsten tre gange så meget som regimets konservative kandidat.
Han vandt støtte fra direktør-typerne i parlamentet og fra forretningsmiljøer udenfor, som helst ser, at statens indgriben i økonomien ophører.
Han vandt også opbakning fra liberale intellektuelle, der tror, han kan mindske noget af den undertrykkelse, staten udøver.
Men den største støtte til Khatami kom fra arbejderklassen og de fattige, som er trætte af korruption, fattigdom og kronisk inflation.
De fleste iranere er fattigere nu end før revolutionen i 1979, mens forretningsfolk og korrupte præster har tjent penge.
Priserne på basale fødevarer er steget kraftigt. Under budgetdiskussionerne i januar advarede et medlem af parlamentet regimet om, at 70 procent af de statsansatte arbejdere nu levede under den officielle fattigdomsgrænse.
Favoriserer rige
Men Khatamis sejr bringer sandsynligvis ikke megen lettelse. Hans økonomiske program favoriserer de rige på de fattiges bekostning. Han taler om at åbne økonomien for vestlige investeringer, om behovet for at bringe balance i budgettet og om at begrænse regeringens låntagning.
Det betyder, at når euforien over valgsejren har lagt sig, vil iranske arbejdere sandsynligvis komme i konflikt med regimet.
Der er allerede tegn på øget modstand. I februar strejkede oliearbejderne i Teheran for mere i løn og for retten til uafhængige fagforeninger.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe