Socialistisk Arbejderavis
Nr. 160 – 5. juni 1997 – side 8
Fasthold forbeholdene
Nej til Fort Europa
Tom Christiansen
Fælles flygtningepolitik og politisamarbejde vil skabe et kontrolapparat, som skal kontrollere arbejderklassen og holde flygtninge ude af Fort Europa.
Angrebet på et af de danske forbehold overfor EU handler om opbyggelsen af et racistisk ‘Fort Europa’, som skal holde fattige flygtninge og indvandrere ude af EU.
Indtil videre har en forskellig flygtningepolitik i de forskellige EU-lande forhindret, at ‘Fort Europa’ kunne blive effektiv. Derfor vil et flertal på regeringskonferencen midt i juni have, at EU skal have en fælles flygtningepolitik udformet af EU og ikke af de enkelte regeringer.
Det strider imidlertid mod et af de danske forbehold, og derfor er Venstre og Konservative gået i offensiven for at få en hurtig folkeafstemning om forbeholdet.
De seneste opgørelser fra EU viser klart retningen i EUs flygtningepolitik. Antallet af asylansøgere, der når frem til at få deres ansøgning behandlet, er faldende.
Ikke fordi deres vilkår i hjemlandet er blevet bedre, men fordi EU-landene har strammet asylpolitikken. Visumtvang og pligt for flyselskaberne til at kontrollere, at passagererne har deres papirer i orden, har effektivt forhindret flygtningene i at nå frem.
Når det ikke er nok, griber de til andre midler. Senest vædrede italiensk militær i påsken et skib med flygtninge fra Albanien. 80 mennesker omkom – heraf en del børn.
Ingen skal have illusioner om, at den danske regering vil føre en mere indvandrer og flygtninge venlig politik, end EU ville gøre det. Danmarks udvisning af flygtninge fra Sri Lanka og Algeriet, som andre EU-lande regner for usikre, viser, at flygtninge ikke skal vente megen barmhjertighed her.
Foregangsland
I det hele taget er der ikke meget indhold i den danske regerings løfter om at gøre Danmark til et foregangsland i Europa. Ganske vist har regeringen fået indført et par pæne ord om at skabe flere job i udkastet til den ny EU-traktat.
Men på trods af mange hidtidige hensigtserklæringer og løfter om flere job, så er der stadig 18 millioner mennesker i EU-landene, som er uden arbejde.
Arbejdsløse fra en række europæiske fagforeninger har derfor fundet det nødvendigt at aktionere ved at lave en menneskemur rundt om EUs hovedkvarter i Bruxelles for at få gjort noget ved arbejdsløsheden.
De tror ikke på, at nok en gang fine erklæringer og løfter hjælper noget.
Selv om Danmark ikke lader de andre EU-lande noget efter, når det gælder om at stramme op på flygtningepolitikken, er det alligevel vigtigt at afvise en ophævelse af forbeholdet.
Forbeholdet er med til at forhindre, at EUs politisamarbejde og grænseovervågning bliver til et strømlinet og effektivt apparat, der kan holde flygtninge og indvandrere ude og kontrollere arbejderklassen inden for EU.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe