Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 16 – Januar 1986 – side 2

Principper kan afvæbne

Endnu engang er et dansk fragtskib blevet opbragt af Iran, anklaget for våbentransport til Iraq. I den forbindelse har Ole Espersen fra Socialdemokratiet luftet et forslag om at forbyde danske skibe at transportere våben til krigsførende lande eller uro-ramte områder.

Umiddelbart lyder forslaget ganske besnærende, men under overfladen viser det Socialdemokratiets
frygt for arbejdernes selvstændige magt.

Ole Espersen foreslår nemlig ikke at fjerne alle begrænsninger i sømænds ret til at kende den last, de sejler med, og deres ret til at strejke. I dag er det sådan, at sømænd, der strejker uden for dansk havn, for eksempel imod en illegal våbentransport til det hvide regime i Sydafrika, vil blive dømt for mytteri.

Når Ole Espersen og Socialdemokratiet ikke rejser et sådant forslag, er det et udtryk for deres frygt for klasseholdninger og direkte arbejderdemokrati.

Ole Espersen aktuelle lovforslag vil derimod samtidig betyde, at våbentransport til Nicaragua bliver ulovlig. Men ingen arbejdere har interesse i, at den nicaraguanske revolution bliver tromlet ned af de USA-støttede contraer eller af en direkte amerikansk invasion.

I 30erne blev der vedtaget en lov a la Espersens, der forbød danskere at gå i »fremmed krigstjeneste«. Loven betød, at danskere, der aktivt støttede den spanske arbejderklasses kamp imod fascismen, blev idømt fængselsstraffe i slutningen af 30erne.

På trods af den tilforladelige og humane overflade er Ole Espersens lov tom. For våbenfabrikkerne skal nok få afsat sine våben på trods af aldrig så mange love.

Endnu værre er det, at om forslaget blev en realitet, ville det gøre det ulovligt at fragte våben til lande, der kæmper imod imperialismen.

Flere artikler fra nr. 16

Flere numre fra 1986

Siden er vist 1031 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside