Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 161 – 19. juni 1997 – side 4

EU-topmødet i Amsterdam

ØMU-drømmen ved at briste

Ole Mølholm Jensen

EU-topmødet i Amsterdam har ikke været den fejring af den fælles EU-valuta og hele ØMU-projektet, som det var udset til at være. I stedet ser ØMU-projektet mere usikkert ud end nogen siden før.

Det europæiske hus viser sig nu have et meget ustabilt fundament.

Jo tættere vi kommer på selve vedtagelsen af overgangen fra 1. januar 1999, jo sværere er det for de europæiske magthavere at bevare enigheden og troværdigheden omkring projektet.

For blot en måned siden var det ikke så svært for magthaverne i Europa at fastholde perspektivet om overgangen til den Europæiske Økonomisk-Monetære Unions tredje fase.

Den fælles mønt og kravene til alle EU-lande om at have styr på økonomien fremstod umiddelbart troværdigt, selv om opbakningen bag projektet har været på tilbagegang gennem de sidste to år.

Krumspring

Nu forsøger regeringschefer alle mulige krumspring for at udskyde eller lette kravene til ØMU’en.

I Tyskland har finansminister Theo Waigel forsøgt at overtale Deutche Bundesbank til at opskrive værdien af bankens guldreserver. Denne kunstige snuptagsløsning skulle gøre det nemmere for Tyskland at leve op til ØMU-kravet om, at det statslige budgetunderuskud maximalt må udgøre tre procent af bruttonationalproduktet.

Baggrunden for dette forsøg på sminke den tyske økonomi er den tyske regerings nervøsitet for at iværksætte nye store nedskæringer. Den tyske regerings nervøsitet skyldes ikke mindst, at det sidste års forsøg på nedskæringer er blevet mødt af meget omfattende og beslutsomme strejker inden for blandt andet mine-, metal- og værftsindustrien.

Den tyske Bundesbanks afvisning af den kunstige opskrivning af guldreserverne kastede den tyske regering ud i en mindre krise. Den regering, som hele vejen har stået som konsekvent fortaler for ØMU’en, viser sig ikke at have styr på den nationale økonomi.

Valget i Frankrig gav ØMU’en endnu et gok i nøden. Den nyvalgte franske regering er kommet til regeringsmagten gennem løfter om ikke at skære mere ned og i stedet bekæmpe den store arbejdsløshed.

Regeringslederen Jospin har lovet 700.000 nye jobs for unge inden for de næste 3 år, og han har lovet nedsættelse af den ugentlige arbejdstid til 35 timer over de næste 5 år.

Manøvre

Selv om Jospin sikkert langt fra har tænkt sig at indfri disse løfter, vil det være en politisk manøvre ud over det sædvanlige, hvis den nyvalgte franske regering blot få uger efter valget vil lancere nye nedskæringer i stedet for forbedringer for at leve op til ØMU-kravene.

Resultatet er, at de fælles krav, som EU-landene opstillede til de enkelte landes deltagelse i ØMU’en i Maasticht-traktaten, nu ikke længere ses som mulige at overholde.

Problemet bliver ikke mindre af, at det netop nu er de tunge økonomier i Europa, Tyskland og Frankrig, der har de største problemer.

Oveni har Sverige meldt sig som modstander af overgang til ØMU’en fra 1. januar 1999.

Også vores egen ØMU-fortaler, Uffe Ellemann-Jensen, foreslår i Berlinske Tidende søndag den 8. juni, at kravene til de enkelte landes økonomi for at indtræde i ØMU’en skal sænkes.

Flere artikler fra nr. 161

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
EU/EF

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1098 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside