Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 165 – 28. august 1997 – side 3

UPS

Sejr til amerikanske arbejdere

United Parcel Service-arbejdernes sejr i USA viser, at arbejderne ikke finder sig i mere, og at overklassen har grund til at være nervøs.

De 185.000 strejkende i United Parcel Service (UPS) vandt efter 16 dages strejke over en af USA's hårdeste arbejdsgivere.

Sejren betyder, at der sættes en stopper for firmaets brug af deltid og kortvarige ansættelser. I alt skal der oprettes 10.000 nye stillinger til erstatning for mange deltidsjobs.

Aftalen mellem UPS og de strejkendes fagforening, Teamsters, betyder også lønforhøjelser. De lavest lønnede får op til 15 pct. mere.

Strejken har fået enorm opmærksomhed og opbakning. Meningsmålinger viste, at over 55 pct. af alle amerikanere støttede strejken.

Det skyldes ikke mindst, at amerikanske arbejdsgivere i over 20 år har angrebet lønninger og arbejdsforhold. Mange fagforbund har accepteret aftaler om lønnedgang, og antallet af organiserede arbejdere er faldet til under 10 pct.

Mange økonomer og kommentatorer har talt om “det amerikanske mirakel” – en økonomi med vækst, stigende produktivitet og lave lønstigninger. De har ligefrem erklæret, at fagforeningernes tid var ovre, og at intet kunne stoppe deres stigende profit.

Men UPS-strejken slår en streg over alt det. Den viste, at selvom de amerikanske arbejdere længe har holdt sig i ro, så varer freden ikke evigt. Under strejken blev der sat fokus på spørgsmålet, om firmaets milliardoverskud skulle gå i arktionærernes lommer eller i arbejdernes.

Aftalen mellem UPS og Teamsters indeholder mange svagheder, bl.a. krav om øget fleksibilitet og produktivitet. Men sejren kan ikke diskuteres.

Det véd overklassen i USA. Mange af dens aviser har i disse dage travlt med at berolige sine læsere blandt direktører og aktionærer med, at sejren var en undtagelse.

Se også artiklen i Socialistisk Arbejderavis nr. 164.

Og se UPS strejkeside.

 

Flere artikler fra nr. 165

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Siden er vist 1810 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside