Socialistisk Arbejderavis
Nr. 166 – 11. september 1997 – side 3
Latinamerika
En bølge af oprør
Mange års nedskæringer i Latinamerika bliver nu bremset af omfattende protester og aktioner i en række af kontinentets største økonomier.
Millioner af arbejdere i Venezuela deltog i en en-dags generalstrejke 6. august, som lukkede landet. Strejken var en protest mod nye benzinprisstigninger og for kravet om højere løn til arbejdere i private virksomheder.
Selv regeringen siger, den støtter kravet om højere løn til privatansatte. En lang række af “markedsreformer” og nedskæringsplaner dikteret af den internationale valutafond har sat venezuelanske arbejderes realløn tilbage med 67 pct. siden 1979.
Men den venezuelanske generalstrejke er kun den seneste kamp i en bølge af kampe og utilfredshed, som er skyllet over Latinamerika.
Slår igen
Efter næsten to årtier med fri markedsøkonomi og privatisering, nedskæringer på velfærden og angreb på arbejdere, genopbygger latin-amerikanske arbejdere og bønder nu deres organisationer og slår igen.
Det amerikanske venstrefløjstidskrift skrev: “Den latin-amerikanske venstrefløj står overfor et større comeback. Selvom de fleste akademikere, regeringer og verdensbanksrepræsentanter enten beklager eller jubler over ‘neoliberalismens’ triumf, vokser den opposition, som med tiden kunne udfordre hele den frie markedsøkonomiske politik.”
I Brasilien har Jordløse Landarbejderes Bevægelse fx mobiliseret bred støtte for dens krav om, at regeringen laver en lov for uddeling af udyrket land til jordløse bønder og landarbejdere.
Had
25. juli demonstrerede millioner af mennesker deres had til den brasilianske højrefløjspræsident Fernando Cardozo. Det konservative tidsskrift “Economist” skriver, at de mange strejker og demonstrationer giver alvorlige problemer for den siddende præsident, og bladet udtrykker bekymring for, at venstrefløjens kandidat Lula da Silva vil "udnytte den folkelige vækkelse" og overtage magten.
Flertal
I Ecuador tvang massestrejker for kun et halvt år siden præsident Abdalá Bucaram fra magten, og sikrede at efterfølgeren Fabián Alarcón forkastede alle Bucarams nedskæringsplaner. Og Alarcòn står nu selv overfor trusler om massestrejker.
I Mexico mister det regerende parti, “Den Institutionelle Revolutions Parti” – (PRI) opbakning. Oppositionspartierne ledet af partiet PRD vandt flertal i kongressen for første gang siden den mexicanske revolution 1910-17.
Den mexicanske arbejderlandsorganisation CTM har i årevis loyalt givet penge til PRI og opfordret medlemmer til at stemme på PRI, men i år trak 25 organisationer støtten, og stillede medlemmerne frit til at stemme på hvem de ville.
Nok så mange politikerløfter kan ikke rulle den markedsøkonomiske politik tilbage, som har betydet så meget elendighed for bønder og arbejdere i Latinamerika. Men deres egen aktive kamp viser nu, hvordan det skal gøres.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe