Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 166 – 11. september 1997 – side 3

Bosnien

Ny leder – samme historie

Vesten, og især USA, har fået en ny kæledægge på Balkan. Det er de bosniske serberes præsident Biljana Plavsic. I øjeblikket ligger hun i åben strid om magten med Radovan Karadzic, manden, der var de bosniske serberes leder under borgerkrigen i Jugoslavien.

Fordi hun er imod Karadzic og ser ud til at ville indordne sig under Vestens vilje, ses hun af vestlige politikere som kvinden, der skal redde freden i ex-Jugoslavien.

Men Plavsic er ikke nogen fortaler for demokrati og menneskerettigheder. Under krigen var hun Karadzics loyale vicepræsident, og hun forsvarede bombningen af Sarajevo som nødvendig for “at udrydde en laverestående race”.

Under borgerkrigen omtalte krigsforbryderen Arkan hende som “Serbiens kejserinde”.

Selv rest-Jugoslaviens præsident Milosevic syntes, hun var alt for esktrem, og mente, hun hørte hjemme på en sindsygeanstalt.

Nu udnytter hun den elendighed, der findes i den bosnisk-serbiske befolkning som følge af borgerkrigen til at tilrane sig selv mere magt.

Vestlige interesser

Hele Vestens engagement i krigen i det tidligere Jugoslavien, og især Dayton fredsaftalen, drejer sig om at sikre vestlige kapitalinteresser og vestlig indflydelse. Det har intet med beskyttelse af etniske minoriteter og demokrati at gøre.

Således har Vesten tidligere støttet både Milosevic og Karadzic, men efter disse ikke har været villige nok til at indordne sig, er man nu gået over til at støtte Plavsic i stedet.

Af samme årsag ses der fuldstændig gennem fingre med den kroatiske præsident Tudjmans totalitære styre.

Figurer som Milosevic, Karadzic og Plavsic bygger deres position på at overgå hinanden i nationalisme. Men gennem sin skiftende støtte til disse ledere er Vesten med til at undergrave antinationalistiske kræfter, som arbejder for at nedbryde etniske skel.

Disse kræfter viste sig blandt andet i de store demonstrationer for demokrati i Serbien sidste år.

Men Vestens afvisende holdning til politiske kræfter, der kæmper nedefra, viser sig i de amerikanske Nato-soldaters nye våben. Det drejer sig om såkaldte sponge-granater, som er specielt designet til at blive anvendt imod demonstrationer.

Flere artikler fra nr. 166

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Bosnien

Siden er vist 1232 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside