Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 167 – 25. september 1997 – side 2

New York

Stor demonstration mod racistisk politivold

Dorte Lange

Titusinder demonstrerede i New York i begyndelsen af august mod politibetjentes tortur af en anholdt haitianer, Abner Louima. Betjentene gennemtævede ham, og torturerede ham ved blandt andet at stikke en toiletbørste op i hans endetarm.

Den konkrete sag var dråben, der fik et fyldt bæger til at løbe over. Folks tålmodighed med det racistiske og voldelige politi er ved at være slut.

Den voldelige politistil er en bevidst politik fra den nye borgmesters side for at “bekæmpe kriminalitet”. Betjentene råbte, mens de torturerede Louima: “Det er Giuliani-tid”, og henviste hermed til den nye borgmester.

Andre byer i USA vil køre en lignende linie mod kriminalitet. New Orleans fik tilnavnet “Mord-hovedstad i USA” i 1994. Det fik en lille gruppe erhvervsledere i turistbranchen til at sponsorere politikorpsets udvidelse.

Men det er ikke for få politifolk, som er årsag til den høje kriminalitet i fx. New Orleans. Det er derimod folks sociale situation. Byen har det tredjestørste antal fattige blandt USAs byer. En lille overklasse lever af turisme og olie, og resten lever af den uhyggeligt lave mindsteløn.

Politistyrken i New Orleans er berygtet. Én politibetjent er straffet for at have hyret en lejemorder til at myrde en kvinde, som havde anklaget ham for politivold. Og store dele af narkotikahandelen i byen styres af politifolk.

Udgangsforbud

Et andet af tiltagene i byen er udgangsforbud for unge under 17 år mellem klokken 20.00 og klokken 06.00. Men totalitære begrænsninger af folks bevægelsesfrihed løser ikke de virkelige problemer.

I demonstrationen i New York bar folk skilte med teksten: “Det er ikke Giuliani-tid, det er tid for retfærdighed”, og politiet i New York bliver mødt med skældsord og hån, når de viser sig på gaden. Det er en stemning, der kan stoppe politiets voldelige racisme og betyde retfærdighed for Louima.

Flere artikler fra nr. 167

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1598 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside