Socialistisk Arbejderavis
Nr. 167 – 25. september 1997 – side 6
Kampen i hverdagen: Poststrejke
Ledelsens politik gør budene syge
Postarbejderne på Glostrup Postkontor strejkede anden uge i september i protest mod at kolleger, som efter 9-10 timers arbejde måtte give op og vende hjem, blev indberettet for “kollektiv arbejdsvægring”.
Sussanne Gehrke, tillidsrepræsentant for de 130 tjenestemandsansatte på Glostrup Postkontor siger: “De får sikkert bøder på 2-300 kroner. Det er jo ikke vores erfaring, at hverken tjenestemandsretten eller arbejdsretten holder med os. De får bøderne fordi, de som så mange af os ikke kunne klare presset længere og måtte melde sig syge. Kollegerne kører psykisk ned på det meget overarbejde.”
I øjeblikket er det ikke ualmindeligt, at der er op til 20 sygemeldinger om dagen på Glostrup Postkontor. “Og vi kan ikke få ledelsen til at tage afløsere ind. De siger, at der jo er nok folk på lønningslisten.”
Rødovre Postkontor gik i sympatistrejke 10. september. De kunne se, at det let kunne blive dem næste gang.
Provokerer
Ledelsen af Glostrup Postkontor har kørt en usædvanlig aggressiv arbejdsgiverpolitik. De provokerer også. Postmesteren i Glostrup Kjell Andersen siger fx., at hvis bare han og medarbejderne kunne blive “enige om arbejdsindsatsen”, så ville der ikke være nogen problemer. Han mener altså, at postbudene er dovne.
De 150 ansatte i Glostrup gik i arbejde igen fredag 12. september. Men det var kun fordi, Post Danmarkledelsen brugte en gammel arbejdsgivermagtdemonstration og truede med fritstilling.
Budene kunne sikkert fristes til at lade Post Danmark stå med et tomt postkontor og et stort problem. “Men de ville ikke fyre alle,” sige Sussanne Gehrke. “Kun de ca. 20 overenskomstansatte ville blive fyret. Resten af os er tjenestemandsansatte. Så vi gik i arbejde igen for ikke at ofre vores overenskomstansatte kolleger.”
Sussanne Gehrke frygter, at det er en bevidst hård politik, som Post Danmark kører med Glostrup som “forsøgssted”, fordi ledelsen vil trimme Post Danmark til privatisering.
Presser tempoet op
“Ledelsen sagde, at med den nye arbejdstidsaftale på 37 timers arbejdsuge, som afløste vores akkordaftale, forventede de at kunne spare 12 pct. Normalt indfører firmaer akkord for at få folk til at løbe hurtigere. Nu ser vi, hvad de egentlig har været ude på. De presser hele tiden tempoet op. Selv om vi har haft overarbejdsproblemer lige siden den nye aftale, sparede dette kontor alligevel 5-6 stillinger væk i maj i år.”
Kampen i hverdagen
Mange steder går mennesker til modstand mod systemet. Mange af disse protester når aldrig avisernes overskrifter. I Socialistisk Arbejderavis forsøger vi at bringe protesterne ud til andre. – Deltager du i sådanne aktiviteter, eller har du blot hørt om dem, så kontakt redaktionen.
Tlf.: 35 35 67 91 eller med e-mail: saa@socialister.dk.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe