Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 168 – 9. oktober 1997 – side 2

Thulesagen

Den danske imperialisme viser sit sande ansigt

For at give plads til, at USA kunne udvide militærbasen ved Thule i Grønland, blev de eskimoiske indbyggere tvangsforflyttet 140 kilometer nordpå til Qaanaaq.

Thuleboerne fik fire dage til at rømme deres bygd. Kun de, der rejste omgående, var lovet en bolig i Qaanaaq. Alligevel måtte Thuleboerne bo i telt i flere måneder, da de nåede frem. Husene var slet ikke bygget endnu. Ofte var temperaturen i teltene under frysepunktet.

Den lange transport foregik til fods, og den smule, beboerne kunne nå at tage med, måtte transporteres på slæder. Nogle var nødt til at gøre turen flere gange.

Den danske regerings forbrydelse har lige siden været behængt med løgn. Det har været hævdet, at Thuleboerne flyttede frivilligt. Men den aftale, som Thuleboernes repræsentant skrev under på, var skrevet på dansk, som repræsentanten slet ikke forstod. Grunden til, at tvangsflytningen skulle gå så stærkt, var at en ny grundlov skulle træde i kraft 14 dage senere. I følge denne nye grundlov, ville Grønland ikke længere være en koloni, men et dansk amt.

Det ville have betydet at eskimoerne blev danske statsborgere, og derfor skulle have kompensation for tvangsforflytningen.

Nægtet erstatning

Den erstatning har den danske regering nægtet at betale lige til i dag. Faktisk bruger Nyrup netop det argument, at Thuleboerne ikke var danske statsborgere den 20. maj 1953, hvor tvangsflytningen fandt sted, og derfor ikke har ret til erstatning.

Tvangsforflytningen af Thuleboerne i 1953 er et grumt eksempel på, hvordan den danske regering spiller en aktiv imperialistisk rolle i verden. Og at den ikke går af vejen for de værste overgreb på almindelige mennesker for at sikre sine imperialistiske interesser.

Flere artikler fra nr. 168

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Siden er vist 1713 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside